Holland Kadett B Club Forum

Kadett-B projecten => Nieuw Kadett-B project => Topic gestart door: 19Willem71 op 13 Augustus 2017, 22:13:52Titel: 03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 13 Augustus 2017, 22:13:52
Mijn Droom is uitgekomen. 11 augustus ben ik samen met mijn garagehouder naar Amersfoort gereden om de 03-61-RD op te halen. Vervolgens ben ik samen met vrouw en kinderen naar Ioannis geweest om een motor op te halen. Mijn idee is nu eerst de motor aan de praat krijgen. Daarna het blok reinigen/spuiten. Motorruimte reinigen en waar nodig bijwerken. Hier zit wat vliegroest, op de accubak en de brandplaat. Hierna de motor inbouwen.

Het plaatwerk is in goede staat, dus dat is goed bijhouden. Er is nog niets aan gelast. Zodra de motor is ingebouwd gaat ze op de brug. Dan kan ik de bodem goed bekijken.

Mijn bedoeling is om van alles foto's te maken en hiermee een my album te vullen.

https://myalbum.com/album/jxZKVDdZkWx0

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: 19Willem71 op 14 Augustus 2017, 22:22:05
Tijdens het uitzoeken en een poging om alle onderdelen op een logische volgorde weg te leggen kwam ik deze tegen.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: Jeroenvans op 14 Augustus 2017, 22:30:12
wat kwam je tegen?


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: 19Willem71 op 14 Augustus 2017, 22:45:26
Krijg de foto niet zo snel geplaatst  ???.

https://myalbum.com/album/jxZKVDdZkWx0 laatste foto  ;D ;D

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: apex4x4 op 15 Augustus 2017, 05:54:12
Krijg de foto niet zo snel geplaatst  ???.

https://myalbum.com/album/jxZKVDdZkWx0 laatste foto  ;D ;D

Groet, Willem.
Super gaaf die oude nummerplaten met APK keuring stickers.
Heb eerst nog zitten twijfelen om nieuwe blauwe platen te laten maken, maar heb nu toch de oude platen op de auto zitten, dit geeft de auto net iets meer karakter en kan je zien hoe oud de auto is.
Weet alleen niet of jou platen nog onder de kadett mogen omdat deze wel heel erg beschadigd zijn ??


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: 19Willem71 op 15 Augustus 2017, 09:58:38
Deze zijn inderdaad behoorlijk gehavend. Op de wagen zit een set nette. Op een meeting wilde ik ze wisselen en op de weg de nette set gebruiken.  ;).

Vanavond het 1.2 blokje aan de motorbok gehangen. Om de steun te kunnen monteren heb ik het vliegwiel moeten verwijderen. Van de 6 boutjes werkte er natuurlijk weer eentje niet mee  :(. Maar met gepast geweld van hamer en beitel. Is deze laatste bout ook los gekomen. De oliekeerring en het lager zien er nog goed ( als nieuw) uit.

https://myalbum.com/album/jxZKVDdZkWx0

Nu alle losse delen monteren en kijken of dit blok op eigen kracht wil lopen. Ze draait vooralsnog soepel.

Groet, Willem.  


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: 19Willem71 op 16 Augustus 2017, 21:30:49
Vandaag wat losse delen en boutjes schoongemaakt. Een aantal delen waren met een hittebestandige verf behandeld, maar niet afgebakken. Met een beetje remmenreiniger liet de verf goed los. Deze delen worden nu opnieuw gespoten.

Een paar vraagjes:

- het distributie deksel zat met een pakking gemonteerd. Kan ik deze zelf van pakkingpapier maken?
- moet de buitenzijde van de tap van de riemschijf ingevet worden bij montage?

https://myalbum.com/album/jxZKVDdZkWx0

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: apex4x4 op 17 Augustus 2017, 06:19:20
De oliekeerring en het lager zien er nog goed ( als nieuw) uit.
Oliekeerring en lagers zien er altijd netjes uit omdat deze in de olie zitten, deze zijn dus optisch niet te beoordelen, je hebt het blok nu helemaal los liggen, neem geen risico en vervang deze, het is best kut als je het blok straks hebt gemonteerd en er begint ineens vanalles te ratelen en te lekken.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: apex4x4 op 17 Augustus 2017, 06:48:52
Een paar vraagjes:

- het distributie deksel zat met een pakking gemonteerd. Kan ik deze zelf van pakkingpapier maken?
- moet de buitenzijde van de tap van de riemschijf ingevet worden bij montage?
Ja pakkingen kan je gewoon van pakking papier maken, let wel op dat een kadett blokje heel veel pakkingen van kurk heeft.
Ik zou je aanraden een complete motorpakkingset te kopen, hier zitten alle pakkingen en oliekeringen in.
In het distributie deksel zie je een rond gat zitten, hier kan je het dekseltje uit tikken, hier zit een oliekeerring in van kurk, deze altijd vernieuwen, voor dat je deze keerringen van kurk monteert deze eerst 24 uur in een bakje met olie leggen zodat de kurk de olie opneemt, doe je dit niet dan verbrand de kurk en lekt de motor olie als een zeef.
Op de foto's zie ik ook een kachelkraan van koper, de tip is deze 24uur in een bakje met olie te leggen, deze hebben namelijk membranen van leder, als deze een tijdje los heeft gelegen drogen deze uit en krimpen, de olie maakt het leer weer soepel en lekt er geen koelvloeistof meer uit.
De tap van de riemschijf invetten met motorolie, hier overheen komt namelijk die kurken oliekeerring van het distributie deksel.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: 19Willem71 op 17 Augustus 2017, 21:59:37
Een goede opmerking van Martin. Dus nu ben ik op zoek naar een pakking set voor een 1.2N motor. Bij de Brezan geweest, daar vertelde men mij dat er nooit een 1.2N in een Kadett B heeft gezeten. Deze motoren zouden pas in 1973 in de kadettjes gebouwd zijn. Kan ik er achter komen van welk bouwjaar deze motor is? De motorcode is 12*0967401.

Verder gegaan met het schoonmaken en spuiten van het kleppen deksel, de poelies voor de tweede keer in de aflak gespoten. Ook de carburateur moest er aan geloven. De vorige eigenaar heeft deze uit elkaar gehad en zonder nieuwe pakkingen weer in elkaar geschroefd en met dezelfde lak gespoten als de poelies en de distributiedeksel  :(. Ook de werking was twijfelachtig. Zo direct nog een exploded view van de carburateur afdrukken. Hopelijk krijg ik deze weer goed in elkaar :)  :).

Het motorblok ga ik ook maar eerst reinigen en spuiten. Dan komt deze er ook meteen netjes in te hangen.

Heeft er iemand een foto van de rechterzijde (filterzijde) van het motorblok? Volgens mij mis ik daar nog iets ???.

https://myalbum.com/album/jxZKVDdZkWx0

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: apex4x4 op 18 Augustus 2017, 06:46:16
Tuurlijk heeft een 1.2n motor met 60pk in een kadett-b gezeten, deze heeft ook in een kadett-c gezeten.
Voor onderdelen voor jou motor kan je dus kijken voor kadett-b en kadett-c 1.2n en 1.2s motor, de pakkingen, lagers en keerringen enz, enz zijn allemaal het zelfde, het bouwjaar van de motor is hierbij niet van toepassing.
Hou er rekening mee dat je een auto hebt van 45+ jaar oud, een automaterialenzaak heeft vaak moeite om zulke oude auto's te zoeken in hun computers.

Dan de carburateur, het spruitstuk op jou carb heeft een grote slangaansluiting voor een rembekrachtiger, deze moet je dicht maken of afdoppen of een vacuüm meter op aansluiten, jij hebt namelijk geen rembekrachtiger.
Aan de bovenkant van het spruitstuk tussen de 2 draadeinden zie je een verdiepte ronding zitten, hier hoort een grote rubber O-ring in te zitten.
Tussen carburateur en gasklep moet een dikke isolator pakking te zitten met een juist gatenpatroon voor deze carb.
Let op bij schoonmaken van de carb, naast de vlotterkamer zit een gaatje, hier zit een klein gewicht pennetje in, let op dat je deze niet kwijt raakt, als je de carb op zijn kop houd valt deze er namelijk uit  ;D
Maak een foto van de motor (filterkant) zullen wij hier wel zeggen wat je nog mist  :D

Ps: heb je ook een foto van de andere kant van jou carburateur, ben benieuwd welk type carb jij hebt.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: Giannis86 op 18 Augustus 2017, 14:18:18
Willem mocht je niet uitkomen met de carburateur laat maar weten.

Ik heb onderstaande foto gebruikt om de mijne uit elkaar te halen.

Leg alle onderdelen op een groot stuk papier en maak een notitie van de cijfers die op de afbeelding zijn.

Mocht je een revisie set bestellen stuur dan beter een email met een foto van de grote deel van de carburateur zodat de winkelier kan zien welke versie je hebt.

Er zijn namelijk veel verschillende versies waarvan de pakkingen anders zijn. Ik heb het zelf de moeilijkere manier gevonden en heb daarom mijn eigen pakking (bestand tegen benzine) moeten snijden. De rest van de revisieset heb ik gewoon gebruikt, behalve de pakking die verkeerd was


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: 19Willem71 op 18 Augustus 2017, 14:57:46
Het gewichtje zal ik dan al kwijt zijn. Maar gelukkig zit er nog een carburateur bij de onderdelen van de wagen. Die wil ik nog niet demonteren. Is een goed voorbeeld hoe het uiteindelijk moet worden.

Een print van de exploded view heb ik ook al klaar liggen. Dat gaat wel goed komen. Het op volgorde leggen zoals de print is een heel goed idee.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: apex4x4 op 18 Augustus 2017, 18:20:21
Het gewichtje zal ik dan al kwijt zijn.
Het gewichtje op tekening nr: 292 zit niet in elke carburateur, vandaar dat ik graag de andere kant van de carburateur had willen zien, een gekleurd label met carb nr zit niet meer op de carb, maar aan de kant waar het acceleratie membraan en stel schroeven zitten kan je meestal wel zien welk type carb je hebt.

Groetjes Martin.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: 19Willem71 op 18 Augustus 2017, 19:34:50
Mijn reserve carburateur heeft wel een een vaantje. Intussen is het kleppendeksel gespoten, onderdelen van de carburateur redelijk schoongemaakt. Als ik met de restanten van de carburateur schudt, rammelt het wel.

https://myalbum.com/album/jxZKVDdZkWx0

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: apex4x4 op 18 Augustus 2017, 20:33:02
De carb die je schoon hebt gemaakt is van een 1.1n motor met maar 1 afstelschroef.
De reserve carb met geel vaantje nr: 3441815 is van een 1.2n kadett-c motor en hoort bij jou 1.2n motor, deze carb is een stuk moderner en meer afstelmogelijkheden.
In de 1.1n carburateur zit geen gewichtje, in de 1.2n wel.
Het is aan te raden de 1.2n carburateur op te knappen en op de 1.2n motor te zetten, als je de 1.1n carb op een 1.2n motor zet gaat de motor wel lopen maar inhouden, en zeer slecht af te stellen.

Hier een linkje naar de carburateur tabellen waar jou gele vaantje met het nummer bij staat, hier staan gelijk alle sproeiers bij die er in horen te zitten.
Jou carburateur staat bij (kendaten 3) (kadett-c 1973/76)

http://www.kadett-b20.nl/smf/index.php/topic,12490.msg32125.html#msg32125


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: kinuyakkii op 19 Augustus 2017, 07:10:09
@Willem je hebt op je fotos 2 verschillende inlaatspruitstukken staan .....
als je een auto met trommels hebt moet je het spruitstuk hebben zonder de dikke aansluiting. deze is namelijk voor de rembekrachtiger.

gr Paul


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: apex4x4 op 19 Augustus 2017, 08:36:15
@Willem je hebt op je fotos 2 verschillende inlaatspruitstukken staan .....
als je een auto met trommels hebt moet je het spruitstuk hebben zonder de dikke aansluiting. deze is namelijk voor de rembekrachtiger.

gr Paul
Willem wil mischien de rembekrachtiger aansluiting gaan gebruiken voor een vacuüm meter aan te sluiten.
Het beste is dan de grote aansluiting er uit te draaien en een kleine aansluiting er in te draaien omdat een vacuüm meter een heel dun slangetje heeft, zie foto van mijn spruitstuk.
Ik heb geloof ik nog wel ergens een kleine aansluiting liggen.

(http://i.imgur.com/Po6DmlD.jpg?1)

(http://i41.tinypic.com/2yx2c93.jpg)


(http://i42.tinypic.com/2ewi1ht.jpg)


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: 19Willem71 op 19 Augustus 2017, 09:19:20
Metertjes zijn altijd leuk.  ;D maar ik doe deze delen niet weg. Dus dat kan altijd nog.

Eerst het blok aan de gang helpen.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: 19Willem71 op 20 Augustus 2017, 10:57:51
Even een inventaris maken. Wat komt er allemaal aan het motorblok?
- onsteking met verdeler kap.
- filter aansluiting
- benzine pomp
- distributiedeksel
- motorsteunen (met rubbers)
- dynamo
- waterpomp
- v-snaar
- waaier
- uitlaatspruitstuk
- startmotor (werking onbekend hoe kan ik deze testen?)
- bougies
- bougiekabels
- inlaatspruitsuk met carburateur
- kleppendeksel

Volgens mij heb ik nu alles gehad. Mocht ik nog iets missen graag even aangeven, dan kan ik het compleet maken. De meeste delen heb ik al van een verse laag verf voorzien. Morgen een pakkingsent voor de motor en carburateur bestellen. Dan kan ik starten met de montage van de motor.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: apex4x4 op 20 Augustus 2017, 14:09:20
Even een inventaris maken. Wat komt er allemaal aan het motorblok?
Heb je nog wel alle rubber slangen, bijvoorbeeld de ontluchting slang tussen kleppendeksel en luchtfilter, omdat je c-kadett waterpomp hebt met kachel aansluiting een gebogen slang naar de kachel-radiateur, slang tussen waterpomp en radiateur zonder extra kachelaansluiting, slang tussen kachel en kachelkraan, slang tussen kachelkraan en cilinderkop, carburateur benzine en vacuüm slangen.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: 19Willem71 op 20 Augustus 2017, 15:34:27
Die heb ik niet of niet allemaal en wel al aan gedacht. Maar vond het beter om dit te bekijken als de motor ingebouwd is. Vanmiddag ben ik even bij Paul geweest en nog wat onderdelen overgenomen. Hij heeft me ook nog wat waardevolle tips aan de hand gedaan. Voorlopig komen er alleen maar foto's bij van mooie, opnieuw gespoten onderdelen  ;D.

Edit: Tijdens het schoonmaken van het blok heb ik eens gekeken hoe het met mijn cilinderkopbouten zit. Tot mijn verbazing  ??? Kon ik 4 van de 10 bouten met de hand losdraaien. Was wel een rare gewaarwording. Dus nu gaat de kop er ook even af. Kan ik gelijk eens naar de cilinderwanden kijken. Beter nu tegenkomen, dan tijdens een lange rit stil vallen en niet weten wat er aan de hand is.

Vandaag de claxon en de ontsteking in een nieuw jasje gestoken.

Groet, Willem.

 


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: apex4x4 op 20 Augustus 2017, 21:09:32
Vandaag de ontsteking in een nieuw jasje gestoken.
Dat is nou net wat je juist niet had moeten doen slimpie, de verdeler heeft een heeeele goede massa nodig, anders werkt deze niet, dus het onderste gedeelte waar de bevestigings beugel op het motorblok komt heel goed schoon maken, dus ook de bevestiging beugel heel goed schoon houden en niet spuiten.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: 19Willem71 op 20 Augustus 2017, 22:01:29
 ;D ;D Die had ik niet in de gaten. Voor het plaatsen zal ik de flens en montagebeugel weer blank schuren. Dat zijn mijn beginnersfoutjes. Ik wil het weer te goed doen.  :)

Maar van de andere kant wel weer goed gedaan, als ik het niet had gespoten, had ik waarschijnlijk een probleem gehad met de corrosie op de flens. Wat kan ik gebruiken tegen de corrosie? Contactspray of WD40?

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: 19Willem71 op 22 Augustus 2017, 19:38:32
Vandaag na het eten nog even, samen met mijn zoon, aan de motor gesleuteld. Nu blijkt dat de cilinderkop helemaal los zat. (Ergens gelezen dat als je een motor niet hebt horen lopen altijd een mini revisie doen. Dit blijkt inderdaad waar te zijn) Gisteren een koppakkingset besteld. 

https://myalbum.com/album/jxZKVDdZkWx0

Hoe krijg ik de aangekoekte roet van de zuigers en uit de kop? Kan ik dit inspuiten met remmen reiniger en laten weken? Of is er een betere manier? Ik heb al een partijtje staalborstels voor de dremel besteld. Dit werkte goed op mijn losse onderdelen  :) :).

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: apex4x4 op 22 Augustus 2017, 20:54:39
als ik het niet had gespoten, had ik waarschijnlijk een probleem gehad met de corrosie op de flens. Wat kan ik gebruiken tegen de corrosie? Contactspray of WD40?
Geen van beiden, deze geven maar voor een korte tijd bescherming omdat deze vervliegen.
Goed blank maken en dun insmeren met wat olie of vet.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: apex4x4 op 22 Augustus 2017, 21:10:16
Hoe krijg ik de aangekoekte roet van de zuigers en uit de kop? Kan ik dit inspuiten met remmen reiniger en laten weken? Of is er een betere manier?

Is een hele simpele manier voor, spuit de zuigers in met WD40 dan een stukje Schots-brite inspuiten met WD40, hiermee schoonmaken, aangekoekte roet vliegt er vanaf zonder dat dit schuurt, dit werkt ook heel goed op bijvoorbeeld kleppen of andere aangetaste metalen onderdelen, heb zo alle onderdelen in mijn blok mee gedaan, roest en aanslag vliegt er vanaf.

 
(http://i47.tinypic.com/2hywbci.jpg)


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: Jeroenvans op 22 Augustus 2017, 21:11:58
als ik het niet had gespoten, had ik waarschijnlijk een probleem gehad met de corrosie op de flens. Wat kan ik gebruiken tegen de corrosie? Contactspray of WD40?
Geen van beiden, deze geven maar voor een korte tijd bescherming omdat deze vervliegen.
Goed blank maken en dun insmeren met wat olie of vet.
vaseline is de beste optie in dit geval


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: apex4x4 op 22 Augustus 2017, 21:54:49
Nu je de kop toch er af hebt liggen is het aan te raden om de kleppen schoon te maken en opnieuw in te slijpen, de kleppen in de oude opel blokjes hebben de neiging om in te branden door alle moderne benzine's van tegenwoordig, als je de kleppen zelf weer inlslijpt in de klepzetel dichten deze weer 100% af en loopt het motor te weer als nieuw.
Weet niet of je dit zelf durft te doen, hier een paar foto's hoe je zoiets moet doen.

Neem een lijmtang en slijp het einde vlak, boor er nu een gat in van 12mm, je kan deze nu gebruiken om de kleppen los te halen.

(http://i45.tinypic.com/2m3hc49.jpg)

Draai de klem aan en geef een klein tikje met een hamer, de schoteltjes komen nu los en kan je er gemakkelijk uithalen met een magneet.

(http://i50.tinypic.com/33y1a4w.jpg)


(http://i48.tinypic.com/2vaz1pt.jpg)

Leg alle kleppen met veren op volgorde zoals je ze er uit haalt, deze moeten weer op de zelfde plaats terug.


(http://i45.tinypic.com/24kwep4.jpg)

De klep in een boormachine zetten en heel goed schoon te krijgen met een botte schroevendraaier en wat WD40 met scotch bright.

(http://i46.tinypic.com/ka1m5s.jpg)

Dan de kleppen inslijpen in de klepvoering, de klepschuurpasta bestaat uit grof en fijn pasta, dit spul is heel erg droog dus eerst even een papje maken met wat Brabantse zever  ;D
De rand van de klep insmeren met het papje van grove slijppasta.

(http://i49.tinypic.com/eqxpc9.jpg)

Dan olie aan de klepsteel doen.

(http://i50.tinypic.com/28gq9u8.jpg)

Dan de klep in de klepzitting duwen, en met het zuignapje-houtje draaiende bewegingen maken, klep schoon maken en het zelfde doen met de fijne slijpppasta.

(http://i46.tinypic.com/2cfwrh2.jpg)

Op de klep en de klepzitting is nu een dof gekleurde rand te zien, deze zijn nu mooi op elkaar ingeslepen.

(http://i50.tinypic.com/208gxlw.jpg)

(http://i46.tinypic.com/6oom7b.jpg)

Alles nu goed schoon maken zodat er geen slijp pasta meer op zit, de klepsteel insmeren met een dun laagje olie.
De kleppen weer in omgekeerde volgorde terug monteren en je bent klaar.

Groetjes Martin.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: 19Willem71 op 22 Augustus 2017, 22:58:45
Het is door mij wel in overweging genomen. Nu weet ik het zeker. Laat het even wat moeite kosten. Het resultaat is dat de motor beter zal gaan lopen. De klepveren moesten er toch al af om de seals te vervangen. Dus het grondig reinigen en inslijpen is dan ook weer niet zoveel extra werk. Martin wederom heb je een duidelijke handleiding verzorgd. Hier wordt ik vrolijk van.

Is jouw kop nog gevlakt?

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: Jinny op 23 Augustus 2017, 20:24:54
Als de zaak niet heet is geweest hoef je de kopjes alleen maar schoon te maken, die gietijzeren kopjes trekken bijna nooit krom...


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: Jeroenvans op 24 Augustus 2017, 06:52:01
daarbij nooit de kop laten vlakken als je niet zeker weet of het blok helemaal vlak is... dan krijg je juist lekkage  :-\


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: apex4x4 op 24 Augustus 2017, 09:40:13
daarbij nooit de kop laten vlakken als je niet zeker weet of het blok helemaal vlak is... dan krijg je juist lekkage  :-\
Hè kan een blok ook kromtrekken dan ?? Heb zoiets nog nooit meegemaakt ??


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: Jeroenvans op 24 Augustus 2017, 13:02:21
daarbij nooit de kop laten vlakken als je niet zeker weet of het blok helemaal vlak is... dan krijg je juist lekkage  :-\
Hè kan een blok ook kromtrekken dan ?? Heb zoiets nog nooit meegemaakt ??
laatst gehad bij een volvo B18 blok van een vriend. kop laten vlakken want niet recht. vervolgens zo lek als een mandje omdat het blok niet recht was... een dikkere koppakking was de oplossing in dit geval.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: Jinny op 24 Augustus 2017, 14:18:44
Gevalletje, if it aint broke, don't fix it.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: Jeroenvans op 24 Augustus 2017, 18:10:50
Gevalletje, if it aint broke, don't fix it.
en vooral niet al je aandacht op de kop vestigen.  ;)


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: 19Willem71 op 24 Augustus 2017, 22:26:58
Vanavond de kleppen verwijderd. Dit viel me niet tegen. Mijn garagehouder is gelukkig zeer meedenkend. Hij heeft een kleppentang, zuignapjes en een machine om kleppen in te slijpen ter beschikking gesteld.

Ik zal alleen het pasvlak van de kop en het blok netjes schoonmaken. En natuurlijk een verse pakking plaatsen  ;).

De klepzittingen zien er nog aardig uit. Maar ik ga ze wel inslijpen. De kleppen zijn netjes op volgorde gelegd. Ingespoten met WD40. Laat ze maar lekker weken. Morgen nog een paar bussen bij de Action scoren. Ook de kop ingespoten met WD40 en remmenreiniger. Hiermee kwam de aanslag al los. Ook dit zal weer netjes worden.

De waterpomp heb ik ook maar verwijderd. Hier ziet het er ook nog redelijk uit. Zondag had ik viakal in de radiateur gezet en maandag weer uitgespoeld. Ook hier zat niet veel vuiligheid in. Alleen jammer dat de lamellen groen gespoten zijn. Hier zullen het boven en onderblok weer netjes in de zwarte lak gespoten worden.

https://myalbum.com/album/jxZKVDdZkWx0

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: apex4x4 op 25 Augustus 2017, 05:58:41
Goed bezig Willem, waar zijn die 2 buitenste ringen van die ik op de foto van de kleppen zie liggen, deze ben ik namelijk niet tegengekomen bij mijn 1.1n cilinderkop ??


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: 19Willem71 op 25 Augustus 2017, 08:10:32
Die ringen liggen onder de veren van de desbetreffende inlaat uitlaat klep. Dus laat ik ze er netjes bij liggen om ze weer mee te plaatsen bij de montage.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: kinuyakkii op 25 Augustus 2017, 13:08:38
@Martin ,

dat zijn de zogenaamde rotodiscs (lagers die onder de klepveer komen).

gr Paul


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: Jeroenvans op 25 Augustus 2017, 22:22:01
Die ringen liggen onder de veren van de desbetreffende uitlaat klep. Dus laat ik ze er netjes bij liggen om ze weer mee te plaatsen bij de montage.
ik hoop dan dat ze op elke uitlaat klep zaten? anders klopt er iets niet... die dingen zijn een soort één-richting lager. die zorgen ervoor dat de kleppen steeds een heel klein stukje draaien en daardoor niet raar inslaan en schoner blijven.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: apex4x4 op 25 Augustus 2017, 22:30:49
Mischien een stomme vraag, maar waarom zitten deze rotodiscs alleen maar onder de uitlaatkleppen en niet onder de inlaatkleppen, het lijkt mij logisch dat deze discs ter bescherming onder in en uitlaat kleppen komen ?? Of zit ik nu verkeerd te denken  :D

Groetjes Martin.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: 19Willem71 op 25 Augustus 2017, 22:47:52
Bij elke uitlaatklep zit een rotodisc, gelukkig. Misschien zitten ze bij de inlaatkleppen nog op in de groef. Vanavond de kleine boorstandaard als minidraaibank ingezet. Hiermee de aanslag van de kleppen verwijderd. De kleppen zijn nu redelijk schoon. De helft van de kleppen heb ik nu ingeslepen. Voor mijn gevoel kan je beter met de hand slijpen, dan met de machine.

Hoe haal ik trouwens de klepseals uit/van de kop?

Voor foto's zie https://myalbum.com/album/jxZKVDdZkWx0

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: Jeroenvans op 25 Augustus 2017, 23:09:09
Mischien een stomme vraag, maar waarom zitten deze rotodiscs alleen maar onder de uitlaatkleppen en niet onder de inlaatkleppen, het lijkt mij logisch dat deze discs ter bescherming onder in en uitlaat kleppen komen ?? Of zit ik nu verkeerd te denken  :D
uitlaatkleppen hebben veel meer te lijden dus hebben die iets extra bescherming...


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: apex4x4 op 26 Augustus 2017, 06:31:06
Voor mijn gevoel kan je beter met de hand slijpen, dan met de machine.

Hoe haal ik trouwens de klepseals uit/van de kop?
Als je met de hand kleppen slijpt dan kan je voelen wanneer ze goed zijn ingeslepen, als de klep en zetel goed op elkaar zijn ingeslepen gaat het draaien van het slijpstokje ineens heel moeilijk, de klep voelt aan dat deze vast zuigt aan de zetel, op dit punt zijn ze perfect ingeslepen.

Klepseals beetpakken met een waterpomp tang en met een draaiende beweging omhoog trekken.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: 19Willem71 op 26 Augustus 2017, 10:52:48
Ha, ik had al zo'n gevoel dat als het lijkt dat ze vast zitten, het goed is. Van morgen van schoonvader een zooitje auto gereedschap gekregen. Zijn idee was dat er dan toch nog iemand er iets aan heeft. Gerard bedankt, hier kan ik iets mee  :).

Nu nog even de laatste kleppen inslijpen.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: 19Willem71 op 31 Augustus 2017, 22:00:32
Vandaag weer eens wat aan de motor gedaan. Kleppen weer in de kop gezet, waterpomp schoongemaakt, gespoten en gemonteerd. Na het schoonmaken, lees verwijderen van de roet aanslag op de zuigers, ook het onderblok gespoten. Nu begint het steeds leuker te worden  ;D. Als morgen de rest van de pakkingen binnen zijn kan ik weer verder met het opbouwen van de motor. Hierbij zal ik ook weer de nodige foto's maken.

https://myalbum.com/album/jxZKVDdZkWx0

Misschien zaterdag de wagen naar huis halen om de motorruimte aan te pakken. Hier is nog wat vliegroest te zien. Dit wil ik verwijderen en spuiten. Hierna kan de motor eindelijk in de wagen getakeld worden.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: apex4x4 op 01 September 2017, 06:15:36
Goed bezig Willem, en leuk om te zien dat jou zoon mee aan het helpen is, dat motortje gaat straks weer mooi lopen.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: 19Willem71 op 02 September 2017, 20:39:23
Oepsie, onbedoeld een slotje geplaatst. Maar weer verwijderd.

Vandaag weer lekker aan het blokje gesleuteld. Deze keer samen met mijn dochter, ook zij genoot van het sleutelen.  :). Zij heeft de kop voor de helft aangetrokken.

Doordat het blok gedeeltelijk gedemonteerd was toen ik hem opgehaald ben ik een paar dingetjes vergeten. Gelukkig heb ik een hotlinetje waar ik vragen kan stellen en wie veel foto's heeft. Martin wederom fijn dat je zo behulpzaam bent.

Morgen misschien de rest van de wagen naar huis halen. Hier dient in de motorruimte wat schoongemaakt en van roest ontdaan worden. De accu plaatsen en misschien het blok erin hangen  ::). Starten zal nog niet lukken. Maar het electrisch systeem kan al wel getest worden.

Is het verstandig om de tank een keer te spoelen? Mijn vermoeden is dat deze leeg is.

https://myalbum.com/album/jxZKVDdZkWx0

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: 19Willem71 op 03 September 2017, 15:01:10
Vandaag de wagen naar mijn huis adres gebracht. Even met een sleepband achter de bus. In de motorruimte de banden verwijderd. De kachel losgemaakt, schoon geblazen en weer gemonteerd. Hier zat wat blad tussen. Vanmorgen dacht ik even het motortje erin te kunnen hangen, maar helaas geen passende koppeling  :'(. Misschien nog aan mijn reserve motor? Wel de startmotor geplaatst, kleppen gesteld, inlaatspruitstuk gemonteerd, en de o-ring tussen het spruitstuk en de carburateur. Ben vergeten om hem te meten. Morgen avond de versnellingsbak maar eens een wasbeurt geven, staart monteren en pook passen. Als alles goed past en ik een koppeling met drukgroep heb, woensdag de motor erin? Anders woensdag weer terug naar mijn opslag en na volgend weekend weer ophalen. Het is niet anders.

Vrijdag bij de garage een nieuwe accu mee genomen. Net de accu erin en de polen erop. In de auto, niks, contact op II, weer niks, Van alle electra werkt 0. Zou er een onderbreker tussen zitten? Er heeft een extra zuil ingezeten, waar een moderne radio en boxen ingebouwd zijn, hier zit ook een mono stabiele schakelaar. Wie heeft hier ideeën over?

https://myalbum.com/album/jxZKVDdZkWx0

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: Jeroenvans op 03 September 2017, 15:46:35
de plus van de kabelboom loopt via de startmotor. dit is een zwak punt van de kabelboom dus die kan je als eerst controleren.

EDIT: op de foto's zie ik een waar oerwoud aan extra kabels. er hoort eigenlijk aleen een dikke kabel van de pluspool naar de startmotor te lopen. dus ik zou eerst maar eens aan de hand van het schema de kabelboom herstellen.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: apex4x4 op 03 September 2017, 20:30:07
Op de foto's zie ik een waar oerwoud aan extra kabels. er hoort eigenlijk aleen een dikke kabel van de pluspool naar de startmotor te lopen. dus ik zou eerst maar eens aan de hand van het schema de kabelboom herstellen.
Wow ik schrik ook van al die warboel van extra kabels met zekeringen.
Zoals Jeroen al zegt, eerst heel de kabelboom even uitpluizen en alle overtollige kabels alsjeblieft weg halen, het zou sonde zijn als de auto straks affikt door een kortsluiting.

Kijk ook even de 6 antieke stenen zekeringen na, deze staan er om bekend dat deze slecht contact maken, dus even de klem ijzertjes waar de zekeringen in zitten even goed blank schuren en een likje vazeline (niet te veel) aan doen.
Als de zekeringen slecht contact maken start de auto niet.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: 19Willem71 op 03 September 2017, 20:54:13
De extra draden zijn al van de plus los gemaakt, inderdaad is het beter om die extra spaghetti te verwijderen. Ook zal ik een goede draad doorvoer moeten maken. De stroomdraden lopen door een gat in het schutbord zonder tule of andere bescherming. Volgens mij is dit ook een lekpunt. Zal morgen eens wat close ups maken van het schutbord en de rest van de motorruimte. De mistlampen gaan er voorlopig vanaf. Eventueel zal ik ze in de toekomst plaatsen op een originelere manier, met reproductie beugels. Vanavond de wagen nog even uit gezogen. In de bodem zitten een paar gaten, maar voor zover ik het van boven af heb kunnen zien niets wat ernstig is. De kofferbak verdient ook een nieuwe laag verf. Eerst maar eens een koppelingsplaat en drukgroep zien te scoren en de motor aan de praat zien te krijgen, zodat ze niet elke keer gesleept hoeft te worden.  ;). Is er trouwens iemand die een sleep voorziening gemaakt heeft aan de voorzijde? Ik las in mijn gebruikers handleiding dat er gesleept kan worden aan de voorbumper  ???. Aan de achterzijde wil ik een trekhaak monteren dus dat is een goede voorziening. De trekhaak zat ook bij de onderdelen van de Kadett.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: KEESMAAS op 03 September 2017, 23:04:44
Ik zou maar niet aan de voorbumper slepen je moet de strop om de vooras doen anders trek je de bumper krom.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: 19Willem71 op 03 September 2017, 23:33:12
Dat heb ik ook gedaan  ;D. Aan de voorbumper leek mij in ieder geval geen optie. Daarom ook de vraag voor een sleep voorziening.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: Olaf op 04 September 2017, 06:27:55
Dat heb ik ook gedaan  ;D. Aan de voorbumper leek mij in ieder geval geen optie. Daarom ook de vraag voor een sleep voorziening.

Groet, Willem.

Ik heb voor de B-kadett een sleepoog gemaakt dat aan de voorkant onder de bumper gemonteerd wordt. Ik zal er eens een foto van maken binnenkort.

Groeten Olaf


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 05 September 2017, 20:18:33
Gisteren en vandaag een paar kleine, maar belangrijke dingen aan de Joyride 3 gedaan. Oliefilter geplaatst, 15W40 olie (minerale van de action) erin. 2,75 liter. Deze wil ik na 500 km weer aflaten om vervolgens een iets duurdere olie erin te doen. Ergens op het forum gelezen, dat de duurdere olie beter bestand is tegen insluiten van vocht. Voor het plaatsen van de ontsteking eerst de olie oppompen. Paul heeft een hulpstuk daarvoor meegegeven. Bedankt voor dit hulpstuk, Paul.

Het puntstuk van de versnellingsbak schoon geschrobd met een tandenborstel en wat terpentine, daarna met remmen reiniger ontvet en weer gespoten. Na droging het puntstuk op de versnellingsbak gezet, afgedicht met vloeibare pakking. Kunststof plaatje ben ik niet vergeten  ;D . Voor het definitief vast schroeven even geprobeerd om te schakelen. En YES het werkt. Bak staat voorlopig in de achteruit versnelling. Dit is makkelijker als de bak aan de motor gemonteerd gaat worden.

Hoe kan ik het oliepeil van mijn versnellingsbak meten?

Aangezien dat we in het weekend de hele oprit nodig hebben gaat ze morgen weer terug naar de stalling. Waarschijnlijk komt ze zondag weer terug om de motor te plaatsen. Ook de spagetti gaat er uit. Geen idee waar het allemaal voor dient. Ik heb al een schema op A3 formaat afgedrukt. Dan kan ik nog iets erbij schrijven.

Er zijn een paar foto's in het album toegevoegd.

https://myalbum.com/album/jxZKVDdZkWx0

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: Giannis86 op 06 September 2017, 06:23:30
Goed bezig Willem, zo theorem zal je binnenkort de weg op kunnen


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: Jeroenvans op 06 September 2017, 19:45:55
lekker bezig!
olie van de bak moet gevuld tot het niveau van de vulplug. eventueel pijlen kan met een stukje draad.


Titel: Re:03-61-RD
Bericht door: 19Willem71 op 06 September 2017, 21:17:53
Even een korte update. Vandaag de carrosserie weer terug gebracht naar de opslag. Bij het openen van mijn koffer deksel kwam er water uit de klep gelopen. Oorzaak: geen rubber plaatje bij het slot. Heeft iemand de maten, of een site waar ze te koop zijn?

De oliepomp werkt  :). Net de schroefmachine erop gezet en laten draaien en in een mum van tijd spatter, spatter, blub, blub en er was een oliestroom. om de ontsteking te monteren moet het blokje op de grond of in de wagen. Ik denk dat het tijdelijk op de grond gaat worden. Dan kan ik waarschijnlijk ook de versnellingsbak monteren.

Nog een kleine tegenslag: het portierraam links is van zijn geleiding gevallen. Een gelukje dat de Joyride niet in de regen hoeft te blijven staan.

Was het maar zover  ;D dat ze op eigen kracht de weg op kan!!

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 10 September 2017, 14:17:37
Vandaag het oliepeil in de versnellingsbak gecontroleerd. Dat was niet erg hoog. 0 om precies te zijn. Gelukkig zat er nog een fles getriebe öl bij mijn onderdelen  :D. Eerst de olie in de versnellingsbak gedaan stop er weer in, loopt de olie er aan de aandrijfzijde er weer uit. Daar moet ik dus ook op letten bij het plaatsen van de motor en bak. Ik heb ergens gelezen dat dit tijdelijk gedicht kan worden met een stuk van een aandrijfas, of mis ik hier een keerring.

Zit er tussen de bak en de aandrijfas niet een veer?

Verder heb ik het motorblok uit de takel gehaald om de ontsteking te plaatsen. Dit ging voorspoedig. Eerst de tuimelaars van cilinder 1 losgezet. Hierna de ontsteking geplaatst. Dit was wat rommelen met de stand van de oliepomp en het plaatsen van de ontsteking. Maar met enig gedraaien rustig duwen is het goed gekomen. De nok duwt de contactpuntjes van elkaar, de verdeler staat naar het merkteken in de behuizing en de tuimelaars van cilinder een zitten los. Dit moet straks ook goed komen.

Morgen kan ik in Schijndel nog wat missende onderdelen gaan halen. Hopelijk kan ik dan mijn motor afbouwen.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: apex4x4 op 10 September 2017, 15:45:31
Hey Willem, weet je zeker dat je de ontsteking nu goed heb staan, omdat je de tuimelaars van de eerste cilinder hebt losgezet ??
Hier even een hulpje om te kijken of de ontsteking goed staat, draai aan de poelie (met de klok mee) tot het streepje op de poelie en distributie kettingkast tegenover elkaar staan, op dit moment moet je bij de 4e cilinder (zit het dichtste bij het dashboard) de kleptuimelaars bijden zien tuimelen (tuimelaar gaat dicht en de andere open), kijk nu naar de rotor in de ontsteking, deze moet nu naar de bougiekabel van de 1e cilinder wijzen, als dit zo is heb je de ontsteking er juist inzitten en staat nu op BDP .
Nu nog even de ontsteking op het juiste moment afstellen, neem een multimeter, zet de meter op piepsignaal, zet de streepjes op poelie en kettingkast weer precies tegenover elkaar, zet nu de minkabel van de meter tegen massa, de pluskabel van de meter tegen het stekkertje die tegen het contactpuntje (groene draad) als de contactpuntjes dicht staan hoor je een piepje, verdraai nu langzaam de ontsteking, het moment dat de puntjes nu beginnen met open gaan stopt de meter met piepen, op het moment dat het piepertje stopt zet je de ontsteking vast, de ontsteking staat nu precies op tijd.

Groetjes Martin,


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: apex4x4 op 10 September 2017, 17:50:40
Heb je trouwens bij het monteren van de ontsteking de pakking tussen blok en ontsteking gezet, anders lekt er staks olie uit  ;D


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: apex4x4 op 10 September 2017, 18:01:10
Hier nog een tip, voor dat je de versnellingsbak tegen de motor aan schroeft de prise as dun insmeren met hitte bestendig vet, hierdoor schuift het lager gemakelijk over de as heen en gaat het koppelings pedaal heel erg soepel.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 10 September 2017, 18:16:41
Hoi Martin,
Wat voor pakking zou dit dan zijn? Ik heb geen pakking over, welke ik in verband breng met de ontsteking in motorblok. Het lijkt wel dezelfde afmeting als de pakking voor de thermostaat.

Als van een cilinder beide kleppen gesloten zijn staat deze toch aan het begin van zijn arbeidsslag? Zo staat het volgens mij afgesteld. Het afstellen op het juiste moment kan ik niet met geluid op mijn multimeter, maat wel op zicht. Zodra de verbinding wegvalt springt de waarde van de weerstand naar oneindig.

Van het vet op de prise as is wederom een heel goede tip. Zit er nog een plaat of kap tegen de onderste helft van een versnellingsbak? Daar zie ik ook niets voor tussen mijn onderdelen.  ???.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: apex4x4 op 10 September 2017, 19:05:12
Hoi Martin,
Wat voor pakking zou dit dan zijn? Ik heb geen pakking over, welke ik in verband breng met de ontsteking in motorblok. Het lijkt wel dezelfde afmeting als de pakking voor de thermostaat.
Dit is een papieren pakking, als deze niet in de pakkingset zit dan kan je deze ook zelf knippen van dikke knippakking.
Op de foto zie je de zwarte ring in het gat van de ontsteking, hier hoort de pakking in te liggen,

(http://i.imgur.com/m6Nu5kZ.jpg?1)


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: apex4x4 op 10 September 2017, 20:05:51
Als van een cilinder beide kleppen gesloten zijn staat deze toch aan het begin van zijn arbeidsslag? Zo staat het volgens mij afgesteld. Het afstellen op het juiste moment kan ik niet met geluid op mijn multimeter, maat wel op zicht. Zodra de verbinding wegvalt springt de waarde van de weerstand naar oneindig.
Wow zo zou ik het niet durven afstellen, het zou best eens goed kunnen zijn op jou manier ? Ik kijk liever naar de ontstekings volgorde, vandaar de streepjes op poelie en kap tegenover elkaar, 4e cilinder de tuimelaars op tuimelen is BDP en ontsteking op 1e cilinder.
Het gebeurd namelijk vaak dat de ontsteking 180 graden is verdraait en motor dan niet wil starten.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Jeroenvans op 12 September 2017, 09:04:34
en om nog antwoord te geven over de bak. inderdaad pas vullen als hij onder de auto hangt. en ja er zit een veer tussen de as en de bak.
voor het afstellen van de ontsteking inderdaad het streepje op de distributiekap gebruiken.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: ockdet op 12 September 2017, 10:58:46
martin is de olie aan het mixen hi hi 


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 12 September 2017, 21:43:08
Gisteravond nog even bij Paul geweest, hier nog wat onderdelen overgenomen. Met deze onderdelen heb ik ook een drukgroep overgenomen. Paul wist niet zeker of de drukgroep met speciale boutjes gemonteerd dient te worden. Stilletjes wordt het een compleet blokje.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Jeroenvans op 13 September 2017, 09:49:10
drukgroep bouten zijn altijd sterker dan standaard bouten. ook moeten ze qua gewicht zeer dicht bij elkaar zitten om trillingen te voorkomen.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Gert op 13 September 2017, 10:40:56
OPEL gebruikt daarvoor veelster-bouten M8x24, ronde kop.  Treksterkte waarschijnlijk hoger dan 8.8


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: apex4x4 op 13 September 2017, 18:17:39
Ik heb ze gewoon vast gezet met goede kwaliteit 8.8 bouten, en na een jaar elke dag de koppeling flink te belasten heb ik nog nergens last van  ;D


(http://i47.tinypic.com/2j27xp4.jpg)

(http://i46.tinypic.com/35hoe0y.jpg)


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 13 September 2017, 21:27:09
Vandaag de koppelingsplaat en drukgroep gemonteerd. Hierna de versnellingsbak geplaatst. Dus weer een stapje dichterbij de plaatsing van de motor en versnellingsbak. Voor mijn gevoel ging het te makkelijk  ;D. De koppelingsplaat en drukgroep heb ik gemonteerd met een centreer doorn. Vervolgens de versnellingsbak geplaatst, deze zat bij de eerste poging meteen op zijn plaats, tegen de motor aan. De priseas iets ingevet met hittebestendig vet Tot 1100 graden  :).

Nu de Joyride 3 maar weer naar mijn huis halen. En nog eens een poging wagen om de motor te plaatsen. Hierna krijgen we weer wat ruimte ;D.

Groet, Willem.
 


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: ockdet op 14 September 2017, 22:50:43
boormachine stuk martin  :D :D :D :D :D :D :D


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 17 September 2017, 19:31:31
Vandaag weer wat kunnen doen aan de Joyride 3. Eindelijk de motor kunnen plaatsen  ;D  ;D. Samen met mijn zoon van 11, de motor en versnellingsbak geplaatst. Eerst de versnellingsbak van de motor losgehaald, daarna de motor dwars in de motorruimte laten zakken en in de motorruimte weer in de goede richting gedraaid. Na wat schudden en hoger, lager kwamen de bevestigingsgaten van de motorsteunen op hun plaats. De wagen had ik van tevoren aan de voorzijde iets omhooggezet, zodat ik de steun van de versnellingsbak vast zou kunnen schroeven. Maar dat werd dus de hele versnellingsbak van onderen monteren.

Ik had gelezen dat dit een hele klus zou worden. Dus had ik me op het ergste voor bereid. Eerst een sjorband om het puntstuk voor de pook gedaan. En met een blokje hout op het gat gefixeerd. Hierna de bak omhoog gedrukt, zodat de krik eronder gereden kon worden. Mijn zoon heeft de bak hierna omhoog gekrikt. Sofar so good  :D. Hierna kon ik de bak makkelijk opschuiven, maar niet ver genoeg  ???. Na een paar vruchteloze pogingen en de motor en bak hoger, lager hangen, maar eens een lange bout als geleiding gebruikt. Het ging nog niet  >:(. Dus aan de andere zijde ook maar een bout erin, maar daar zat de oog bout nog, waar ik de motor mee getakeld had  ::). Deze eruit gedraaid en nog een poging, plop in een keer op zijn plaats. Alle bouten goed aangetrokken en de motor en bak zitten op hun plaats.

Als het weer het morgen toelaat de startmotor en dynamo aansluiten. Niet vergeten om nog een pakking onder de ontsteking te plaatsen en opnieuw afstellen. Nieuwe benzineslang en waterslang halen en monteren.

Zijn er nog dingen waar ik rekening mee moet houden bij het aansluiten van startmotor en dynamo?

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Jeroenvans op 17 September 2017, 21:01:20
lekker bezig.

tip voor startmotor en dynamo:
zorg dat het pasvlak van de startmotor vrij is van verf en andere dingen die stroomgeleiding kunnen tegengaan. vergeet ook niet de massaverbinding tussen motorblok en chassis te maken. zelfde geld voor de dynamo. zorg dat de route voor de massa verbinding goed schoon is zodat het goed geleidt. als ik het goed onthouden heb zit er een kort kabeltje tussen een bout van de dynamo en een bout van de dynamosteun op het blok.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 20 September 2017, 19:19:13
Vandaag bezig geweest om de uitlaat te verwijderen. Het lukt niet goed. Mijn doel is om de voorpijp heel te houden. Net voor de koffie goed ingespoten met kruipolie. Hopelijk komt hij dan wel los  ???.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Gert op 20 September 2017, 19:26:43
Koffie helpt altijd ;)


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: apex4x4 op 20 September 2017, 19:59:30
Ik gebruik meestal een gasbrandertje om het stuk pijp even te verwarmen, als het warm is WD40 tegenaan spuiten, je kan hem dan als die nog warm is zo uit elkaar halen.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 23 September 2017, 18:54:08
Vandaag weer, samen met mijn zoon, lekker gesleuteld aan de Joyride 3. De dynamo en startmotor van kabels voorzien. Bougiekabels aangesloten. Nog wat slangen op hun plaats gezet. Moet ze nog wel klemmen. Een pakking tussen de verdeler en blok gezet. Accu erin en even testen  ;D. Lampen doen het, aanjager draait. Ruitenwissers gaan omhoog en omlaag. Knipperlichten knipperen. Wel langzaam, maar ja het knippert. Sleutel naar stand II. En de startmotor begint te draaien. Na een tijdje dooft het olielampje. De vin gaat draaien. Dus dat is goed. Alleen ik krijg geen vonk. Misschien de bobine. Maar daar kijk ik volgende week weer naar.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: apex4x4 op 23 September 2017, 20:45:25
Alleen ik krijg geen vonk. Misschien de bobine. Maar daar kijk ik volgende week weer naar.

Groet, Willem.
Als ik er van uit ga dat de ontsteking op juiste tijdstip staat kunnen het nog maar een paar dingen zijn.
Een bobine defect, gebeurd maar heel zelden.
Kabels op de bobine verkeerd aangesloten, plus op min en min op plus ?
Dan heb je misschien nog een massa probleem, is de gevlochten massa kabel tussen motor en chassis goed aangesloten, deze zit aangesloten vlak bij de startmotor, en zijn de bevestigings punten goed blank gemaakt.
En maakt de stroomverdeler goede massa met de motor, vooral de plaats tussen verdeler en klem nakijken.

Persoonlijk denk ik dat je alles wel goed hebt aangesloten en  alles werkt, het probleem zit denk ik in jou contactpunten, nieuwe contactpunten hebben vanaf de fabriek op de puntjes een hele dunne koting, deze koting zetten ze er op zodat de puntjes niet gaan oxideren in de verpakking, pak een fijn stukje schuurpapier en haal deze even tussen de puntjes door, ik denk dat het probleem dan op is gelost.
Succes met starten van de auto  ;)  ;D

Groetjes Martin.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 25 September 2017, 19:54:14
De vonk is gevonden  ;D. Een van de vorige eigenaren heeft een startonderbreker ingebouwd. Deze heb ik buiten werking gesteld. Meteen maar een nieuwe verdeelkap en rotor besteld. Water in de radiateur gedaan. Dit water gaat er voor de winter weer uit. Dan is het blokje van binnen ook schoon.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 27 September 2017, 21:56:45
 Eindelijk, de motor heeft een teken van leven gegeven :D. Na het monteren van een nieuwe rotor en verdeelkap hebben we gekeken of de bougies vonkten. Dit was het geval. De eerste start staat in my album. Nu nog de koppelingskabel, de uitlaat vastzetten, achteruitrij verlichting aansluiten, cardanas plaatsen....

De uitlaat had ik vorige week niet los kunnen krijgen. Meteen heb ik hem ingespoten met ouderwetse IMAL. Met een klem op de buis de buis er uit geklopt. Nieuwe buis ingevet met hitte bestandig vet.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 08 Oktober 2017, 15:26:40
Vanmorgen de eerste rit(je) gemaakt  ;D. Samen met mijn zoon van de oprit weggereden en met de gedachte om een blokje te rijden. Halverwege stopt de motor en wil niet meer starten ???.

We hadden al wat symptomen:

- motor blijft alleen lopen met choke vol open.
- niet te snel het gas pedaal indrukken, anders stopt de motor.
- motor trekt niet echt en ik moet opletten dat ik de koppeling heel rustig laat opkomen.
- Na het afslaan wil de startmotor wel, maar de motor niet. Dus het is (nog) niet de accu.

Morgen ga ik weer verder zoeken.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: apex4x4 op 08 Oktober 2017, 16:36:46
Heb je de rubber O-ring tussen de carburateur en spruitstuk gedaan, heel belangrijk, dus geen pasta of pakking !!!
Je hebt nu een 1.1n carburateur op een 1.2 motor, heb jou ooit al eens gezegt dat de motor hier op loopt maar geen trekkracht zal hebben  ;D toch maar eens de 1.2n carburateur schoonmaken en er op zetten zo als het hoort.

Wat zelden gebeurt is dat de mechanische benzinepomp het begeeft, even de slang loskoppelen en in een glazen potje hangen, dan motor starten, kijken of er genoeg benzine uit spuit.

Het zou nog een ontstekings fout kunnen zijn, maar daar gaan we voorlopig even niet van uit  ;)


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 10 Oktober 2017, 19:46:49
De o-ring is zit er al tussen. Dit was ik niet vergeten. Meteen na een startpoging de benzineslang losgetrokken, daar zat nog wel wat druk achter. Gisteren heeft Martin me met raad bijgestaan en hebben we bedacht dat de benzine misschien te oud is. Met wat remmenreiniger wilde ze wel pruttelen. Hierdoor bedachten we om de benzine uit de tankt te vervangen door nieuwe. Dus vandaag een kannetje nieuwe benzine gehaald. Mijn zoon in de Joyride 3 en starten, ik denk, ik giet maar wat benzine in de carburateur  :). En verhip ze komt even tot leven en dit zonder de choke te gebruiken.

Dus zeg ik tegen mijn zoon "We gaan de oude benzine er maar uithalen!" "Hoe dan?" Vraagt hij. Mijn jerry can kreeg ik niet onder de wagen, dus maar op de ouderwetsewetse manier. Een stuk tuinslang in de tank en zuigen maar  ;D. Ik denk eerst maar eens blazen, hoor ik geen geborrel. Dus slotconclussie is, dat de tank met grote waarschijnlijk leeg is.

Een nieuwe lading benzine er in gegoten, starten en .... Accu leeg  :(. Nu de accu maar weer op zien te laden en morgen weer verder.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 15 Oktober 2017, 17:59:04
Na de tegenvaller van vorige week, heb ik vandaag een andere carburateur geplaatst. De Joyride 3 startte vrijwel direct  ;D. Dus even een stukje op de oprit gereden.

Nadat ik de wagen weer netjes had weggezet ben ik begonnen om de oude carburateur te demonteren. Toen het deksel eraf was kwam er veel zwarte prut uit. De vloeibare pakking was opgelost. Heel de carburateur schoon geblazen na het demonteren. Morgen pakking papier halen en nieuwe pakkingen maken.

Foto's staan op mijn album.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 23 Oktober 2017, 21:28:34
Afgelopen week zijn we met de kinderen weggeweest. Van deze gelegenheid gebruik gemaakt om de Joyride naar de garage te brengen. Hier is ze afgesteld, voorzien van 4 nieuwe schoenen, het wiellager linksvoor en nog wat kleine dingetjes zijn gedaan.

Vanavond heb ik haar weer opgehaald. En eindelijk heb ik een paar ritjes gemaakt vandaag  ;D ;D ;D. Het schakelen is wel wennen. Na het afstellen van de koppelingskabel, ging het schakelen een heel stuk soepeler. Maar ja alle begin is moeilijk.

Het is wel leuk om met het Kadettje te toeren, al is het in het donker.

Nu ze loopt kan ik aan het interieur beginnen. Meteen de lussen aan de b-stijl aangepakt. De oude zijn afgescheurd en vuil. Van wit leer heb ik een paar nieuwe gemaakt.

Wat in ieder geval nog gedaan dient te worden:

- achteruitrij verlichting links controleren.
- binnenverlichting op de deurschakelaars laten werken.
- klokje een tikje sneller laten lopen.
- nog eens kijken waar bepaalde draden voor dienen.
- lampje in de klok maken.
- mistlampen aansluiten. Of zijn het verstralers? Waar kan ik dit aan zien?
- water uit de radiateur halen en vervangen door koelvloeistof.
- heel de wagen wassen inclusief de onderzijde.
- aan de onderzijde de plekjes blank maken en van tectiel voorzien.
- enz.

Op my album heb ik weer wat foto's en een filmpje (is wel donker  :D) van de eerste echte rit, geplaatst.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 01 November 2017, 21:18:07
Het rijden gaat met horten en stoten. Starten doet ze goed, ze blijft dan ook netjes rustig doorlopen. Ook zonder de choke te gebruiken. Maar hoe langer de rit wordt, des te slechter ze gaat lopen. Gisteravond even bij de garage geweest. Hier is het Co gehalte weer afgesteld naar 3,5 - 4,0 geloof ik. Hier werd ook aangeraden om de kleppen eens na te stellen. Vandaag onderweg van mijn werk naar huis even langs de weg gestopt en onder de kap gekeken. Hier zag ik dat het brandstoffilter aardig leeg was. Dus thuis gekomen de compressor gepakt en de brandstof leiding terug uit door geblazen. de eerste poging mislukte. Bij de tweede poging kwam er wel lucht in de tank. dus nu denk ik dat de filter in de tank ook behoorlijk dicht zat.

De garagehouder heeft ook even de koplamp afstelling nagekeken. hierbij was het lichtbeeld links keurig in orde. Maar rechts blijkt het een grote vlek te zijn. Nu heb ik een paar reserve koplampen gepakt. Hierover heb ik een paar vraagjes:
- Is er verschil tussen de linkse of rechtse koplamp?
- Zo ja, hoe zie ik dat?
- Kan het glas uit de metalen ringen gehaald worden, zonder de boel kapot te maken?
- Waarmee kan ik de spiegels reinigen, of beter er vanaf blijven?

Zie ook https://myalbum.com/album/L2CIinL61wvR

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Jeroenvans op 01 November 2017, 21:41:44
-er is geen verschil tussen een linker en rechter koplamp. wel tussen een H4 en een ouderwetse gloeilamp. de H4 heeft H4 in het glas staan.
-naar mijn weten kan het glas niet uit de stalen ringen. maar het kan zijn dat ik het niet genoeg geprobeerd heb.
-de spiegel is eigenlijk niet te reinigen met huishoudelijk spul. Je hebt heel snel een kras. Wat je wel veilig kan doen is afspuiten met remmenreiniger of spoelen met spiritus. En als je heel voorzichtig kan doen met een hele zachte doek, zo een van katoen om na het poetsen de lak extra goed te laten glimmen, de spiegel afnemen. een ultrasoonbad zou eigenlijk het best werken.

De glimmende laag is opgedampt en is maar een paar micron dik. Dus voorzichtigheid is echt belangrijk... had ik het woord voorzichtig al genoeg gebruikt? ;)

Verder zou het kunnen dat een scharnier van de spiegel stuk is en gewoon is losgeklikt, dan is je lichtbeeld ook ruk. Het beste is een vergelijkend warenonderzoek doen tussen links en rechts. gewoon op de keukentafel de boel vergelijken.
Ook is het mogelijk om een H4 spiegel in een niet-H4 koplamp te zetten. Je kan dan H4 lampen gebruiken maar hebt een heel slecht lichtbeeld. Dat zou het ook kunnen zijn.

EDIT: ik zie net je foto's. die rechter spiegel heeft al wel een hoop bobbels onder de glimmende laag zitten... dat is niet goed voor je lichtbeeld. en ik zie dat je 2 verschillende lenzen hebt. ik kan alleen niet goed zien wat er allemaal voor tekens en nummer op staan.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: apex4x4 op 01 November 2017, 22:00:01
Bij de tweede poging kwam er wel lucht in de tank. dus nu denk ik dat de filter in de tank ook behoorlijk dicht zat.
Er zit helemaal geen filter in de tank  ;D wel heb ik een vermoeden dat jou tank ontluchting verstopt zat of zit, als je gaat rijden zuigt de tank vacuum en geeft dan geen benzine meer naar de motor.
Aan de bovenkant van jou benzinetank zie je een slang zitten van +- 1cm dik, haal deze slang even los en blaas deze door, denkt dat je dan van het probleem af bent.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 02 November 2017, 10:10:23

EDIT: ik zie net je foto's. die rechter spiegel heeft al wel een hoop bobbels onder de glimmende laag zitten... dat is niet goed voor je lichtbeeld. en ik zie dat je 2 verschillende lenzen hebt. ik kan alleen niet goed zien wat er allemaal voor tekens en nummer op staan.

Nummers op de glazen zijn gelijk. Beide van Bosch.

Aan de bovenkant van jou benzinetank zie je een slang zitten van +- 1cm dik, haal deze slang even los en blaas deze door, denkt dat je dan van het probleem af bent.

Dit zou kunnen, maar dan zou dit euvel eerder optreden bij een vollere tank, dan bij een legere tank. ;). In ieder geval zal ik de slang eens reinigen, dit kan nooit kwaad.

Ook zal ik in het weekend de kleppen eens lopend stellen.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Jeroenvans op 02 November 2017, 11:22:14
als je druk moet laten ontsnappen als je de tankdop opent dan is het niet goed.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Jinny op 02 November 2017, 19:10:37
Spiegels kan je niet reinigen, alleen opnieuw verzilveren.
En links en rechts is gelijk..


Oeps, er zat nog een pagina achter...


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 02 November 2017, 21:57:11
Wat het lichtbeeld verstoorde zijn/waren drie dingen:
1. De lamp zar verdraaid in de spiegel.
2. Het scharnierpunt rubbertje zat alleen in de buitenring.
3. Spiegel is gerepareerd met zilverkleurig plakband.  ???

Dat laatste weet ik niet of het wel keuringsproof is  ;). Ik heb de beste van de twee reserve spiegels er maar ingezet.

@Jinny,

Spiegels kan je niet reinigen, alleen opnieuw verzilveren.

Is dat verzilveren zelf te doen?

Verder ben ik de twee reserve lampringen aan het opknappen/spuiten.

Zie ook https://myalbum.com/album/L2CIinL61wvR

Intussen heb ik het linker achteruitrijdlicht gerepareerd. Hier was de stekker van de draad losgebroken. Nieuw stekkertje er aan en het werkt weer  ;D.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Jinny op 03 November 2017, 13:47:22
Nee, dat kan je niet zelf...
Ik denk dat een polo reflector erin de mooiste en snelste oplossing wordt.
Plakband in een reflector wil je ook niet hebben...


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Giannis86 op 04 November 2017, 10:54:52
Als je een keer in de buurt bent dan heb ik wel een reserve koplamp voor je


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: KadettLiefhebber op 04 November 2017, 11:47:17
En zo helpen de leden op dit gezellige forum mekaar met raad en daad  8) 8) 8)


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 05 November 2017, 23:22:51
Dat is een mooi aanbod, Ioannis. Maar ik had nog twee reserve lampen liggen.

Vandaag mijn motor eens warm gereden waarna ik de kleppen ben gaan stellen. Wat een verschil in geluid is dat zeg. Ze loopt nu veel stiller en beter. Meteen een proefritje gemaakt. Nu ging het een heel stuk beter. Tot de 50 km/uur zonder inhouden. Daarboven zo af en toe een hotter. Nu heb ik de kleppen alleen met een stilstaande motor afgesteld. Voor het beste resultaat dient dit te gebeuren met een lopende motor. Maar ja ik wilde het toch eens ervaren  ;D.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 15 November 2017, 22:26:01
Vanavond weer eens aan het Kadett-je gesleuteld. Het rijden werd steeds minder  :-[. Als eerste een andere bobine gemonteerd. Deze werkte niet. De oude weer gemonteerd.

Aangezien ze goed loopt bij stationair draaien en gaat hotteren en stotteren, op het moment dat er snelheid gemaakt moet worden. Nog even een bougie eruit gehad. Deze was mooi van kleur. Dus de ontsteking is eigenlijk in orde.

Dus heb ik mijn benzine filter achter de benzinepomp gemonteerd. Na een proefritje ben ik best tevreden over het rijden  ;D.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Sideburn op 17 November 2017, 11:32:04
De ontsteking fijn afstellen met een ouderwetse proeflamp of met een stroboscoop kan nooit kwaad. Een kleine afwijking in de ontsteking kan namelijk onder vollast (op snelheid of tijdens optrekken) al verschil maken in het lopen van de motor terwijl het bougiebeeld goed is.
Zo heb ik mijn C Kadett laatst afgesteld omdat hij af en toe een beetje pruttelde op snelheid, alsof hij een soms "slag miste". Kontaktpunten afstellen en ontsteking met de stroboscoop afstellen en alles loopt weer als een zonnetje.


Gr.
Hans


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 17 November 2017, 11:52:59
De kleppen wil ik nog met lopende motor afstellen en dan nog even alles fijn tunen bij mijn garage. De motor was al op tijd gezet en liep stationair ook goed. Mijn gevoel was ook steeds dat de motor te weinig brandstof kreeg. En ook vond ik dat er te weinig benzine in het filter zat. Dat ook al eens overlegd met de garagehouder, maar die was van mening dat dit normaal was. Maar als alles goed is afgesteld en er komt niet of iet genoeg brandstof, loopt ze niet lekker.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Gert op 17 November 2017, 14:09:49
Ook mijn filter (tussen pomp en carb.) is eigenlijk maar half vol; schijnt dus normaal te zijn.
Om te kijken of hij genoeg benzine kan krijgen haal je het slangetje los van de carb., flesje er onder,  iemand laten doorstarten en kijken of de benzinepomp z'n werk doet.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 17 November 2017, 15:05:00
Nu ik het filter na de pomp heb zitten ziet het filter er een stuk voller uit.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Jeroenvans op 17 November 2017, 16:29:44
Nu ik het filter na de pomp heb zitten ziet het filter er een stuk voller uit.
dat zegt niet zoveel. alleen testen zoals gert aangeeft bied uitsluitsel.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 30 December 2017, 16:06:02
Zo op het eind van het jaar nog wat tijd genomen om aan de Kadett te sleutelen. Het rijden gaat nu goed, zonder hotteren en stotteren. Even het dashboard eruit gelicht. Ook hier zitten weer een hoop draden tussen gemaakt. Mijn doel was om mijn toerenteller aan te sluiten en werkend te krijgen. Dit is ook gelukt. Mede door de vragen van Bert uit Kerkwijk. Mijn dank hiervoor.

** Edit: In het donker nog gekeken of het licht het ook doet. En ja hoor ook dit is in orde  ;D. **

Verder de antenne tegen de voorruit geplakt en de draad langs de vooruit geleidt.

Verder wil ik iedereen een fijne jaarwisseling toewensen.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Olaf op 30 December 2017, 19:09:50
Hoi Willem,

Mooi dat het allemaal weer gelukt is. Ik vind het altijd leuk om al je bezigheden rondom je kadett te lezen, ga zo door in 2018! O.a. met jouw bijdragen maken we er met z'n allen een leuk forum van.

Ik wens je ook alvast een goede jaarwisseling toe en veel fijne kadett kilometers in 2018.

Groeten Olaf


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 02 Januari 2018, 22:29:37
Op de allereerste plaats iedereen de beste wensen voor 2018 en dat iedereen veel veilige kilometers mag maken in zijn/haar Kadett.

Op de valreep van 2017 heb ik nog een paar kleine dingetjes gedaan aan mijn Kadett:

- Alle plekjes, waar ik roest vermoede, heb ik de roest weggekrabt en met een roest verwijderaar bewerkt. Deze plekjes zijn nu zwart geworden. Maar zoals iemand al zei: behoud boven schoonheid  ;D.

- Ook heb ik een lampje in de klok gezet. Deze heb ik zo weten aan te sluiten, dat deze met het dashboard verlichting meegaat in sterkte.

- Tevens heb ik mijn dynamosterkte gemeten; 12,3 Volt bij stilstand / motor uit; 12,6 Volt bij stationair draaien en 14,4 Volt bij verhoogd toerental en alle verbruikers aan.

- Als laatste heb ik een paar massadraadjes gemaakt en gemonteerd aan de koplampen.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 12 Januari 2018, 00:54:35
Gisteren eens gekeken naar twee "plagen" van de Kadett.

1. De temperatuurmeter is nooit van zijn plek geweest. Ook niet na een, voor mijn doen, langere tocht. Daar ik al eens gelezen had dat, Wanneer je de sensorkabel aan de massa legt, de meter wel uitslaat, de meter in orde is. Twee oorzaken blijven dan over: - de sensor is kapot. - de sensor is van een verkeerd type. In mijn geval zal het laatste wel zijn, aangezien mijn blokje uit 1975 stamt.

2. De brandstofmeter heeft de eerste 100 tot 200 kilometer zijn werk goed gedaan. Totdat ik de tank voor de eerste keer goed gevuld had. De meter ging helemaal naar boven. Daar bleef hij ook staan. Na wat speurwerk op het forum een mogelijke oorzaak gevonden: Een massa probleem. Dus gisteravond een noodmassadraad aangesloten en verhip, de meter geeft weer normale waarden aan. Nu nog een keer en nette massadraad aanleggen.

In de afgelopen dagen ook een afdek plaatje voor de onderste schakelaar opening opgeofferd om een aantal extra schakelaartjes te monteren. Dit is aardig gelukt. Met deze schakelaars wil ik extra verlichting gaan bedienen. Zoals mijn mistlampen, nog aan te kopen verstralers. En ik heb gedacht om twee schakelaars te gebruiken om een provisorisch alarmlicht te maken.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Jeroenvans op 12 Januari 2018, 08:08:52
Gisteren eens gekeken naar twee "plagen" van de Kadett.

1. De temperatuurmeter is nooit van zijn plek geweest. Ook niet na een, voor mijn doen, langere tocht. Daar ik al eens gelezen had dat, Wanneer je de sensorkabel aan de massa legt, de meter wel uitslaat, de meter in orde is. Twee oorzaken blijven dan over: - de sensor is kapot. - de sensor is van een verkeerd type. In mijn geval zal het laatste wel zijn, aangezien mijn blokje uit 1975 stamt.

2. De brandstofmeter heeft de eerste 100 tot 200 kilometer zijn werk goed gedaan. Totdat ik de tank voor de eerste keer goed gevuld had. De meter ging helemaal naar boven. Daar bleef hij ook staan. Na wat speurwerk op het forum een mogelijke oorzaak gevonden: Een massa probleem. Dus gisteravond een noodmassadraad aangesloten en verhip, de meter geeft weer normale waarden aan. Nu nog een keer en nette massadraad aanleggen.

In de afgelopen dagen ook een afdek plaatje voor de onderste schakelaar opening opgeofferd om een aantal extra schakelaartjes te monteren. Dit is aardig gelukt. Met deze schakelaars wil ik extra verlichting gaan bedienen. Zoals mijn mistlampen, nog aan te kopen verstralers. En ik heb gedacht om twee schakelaars te gebruiken om een provisorisch alarmlicht te maken.

Groet, Willem.
bij mijn kadett met C kadett sensor beweegt de naald nog ongeveer 3 mm tussen steenkoud en warm. hij raaks net niet het onderste groene streepje bij warm.

alarmlichtschakelaar bij een kadett vervuld 2 taken. hij schakelt het knipper relais rechtstreeks vanaf de accu ipv over contact, en hij verbind de linker en rechter knipperlichten met het relais. het is dus een 3 voudige schakelaar(2 enkelpolige en een wissel schakelaar)
met de juiste schakelaar hoeft het geen provisorische oplossing te zijn. ;)


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 12 Januari 2018, 12:02:11
Ja, de naald beweegt minimaal. Ik zal dus op zoek moeten naar een sensor van een Kadett-b.

Voor het alarmlicht heb ik dus te simpel gedacht  ::). Als het goed is krijg ik dit weekend een paar tellers binnen. Misschien zit daar iets tussen wat ik kan inzetten.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: ockdet op 13 Januari 2018, 23:45:26
je kan over de sensor ook een weerstand parallel zetten of achterop je meter  denk dat je nu een 1000 ohm sensor er in hebt  zet je hier 1000 overheen dan is i 500

heb laatst ook met sensors aan het prutsen geweest  en welke gemeten  ik had er verschillende  hoe lager de weerstand werd hoe hoger de meter ging

suc6

marco


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 14 Januari 2018, 12:29:05
Dus, om het even visueel te maken, maak ik een weerstand langs de sensor.

                           /---naar sensor----
---naar meter----/
                        /--weerstand 1000 Ohm----massa

Hopelijk heb ik het zo duidelijk weergegeven  :D.

Ook ben ik gisteren nog met wat kleine dingetjes bezig geweest.

- Binnenzijde rechter portiergreep. Deze zit met schroeven van 30 mm vast. Echter komt mijn raam op de schroeven, zodat het raam niet geheel open kan. Nu dacht ik, ik zaag wel een stukje van de schroeven af, maar deze zijn veel te hard. Dus heb ik maar een paar busjes gemaakt en in de gaten geperst.

- Extra massa gemaakt vanaf de bout van de tank naar een boutje van het rechter achterlicht unit. Nu werkt de brandstof meter ook, maar of het de goede waardes zijn weet ik niet.

- De moer sleutel, om wielen te wisselen, een spuitbeurt gegeven. Roest opgeschuurd; anti roest spray erover; een laag primer; twee tagen zwarte hoogglans lak.

- De pookhoes op de juiste manier bevestigd. Deze moet nog vervangen worden. Dit scheelt een hoop geluid en luchtjes in de auto ;D.

- Een oldtimer radio primitief ingebouwd. Dit is geen succes, ik heb bedacht om een aantal moderne snufjes in mijn handschoenenvakje te maken. Waaronder een moderne radio, met 4 uitgangen.

- Op mijn album zijn ook weer een aantal updates geplaatst. https://myalbum.com/album/L2CIinL61wvR .

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 15 Januari 2018, 23:03:21
De oplossing met de extra weerstand werkt niet  ???. Of ik heb niet de juiste weerstand te pakken. Ik ga kijken, of ik een andere sensor op de kop kan tikken.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: ockdet op 16 Januari 2018, 03:58:28
wat voor waarde heb je erbij gedaan . je kan ook een draadpotmeter er naast plaatsen is i instelbaar


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 31 Januari 2018, 22:17:22
@ Ockdet,

Als eerste excuses voor de late reactie  ;). Ben momenteel nogal een keer in de bouwhal te vinden om een carnavalswagen te bouwen. Maar ik heb, volgens wat ik heb kunnen beoordelen, 1000 Ohm. Nu heb ik eens gezocht op temperatuursensor opel Kadett-B. De sensoren zijn niet heel duur, maar ik zie dat ze voor verschillende Kadettjes bruikbaar zijn  ???. A, B, D en E. Klopt dit?

Verder is het me opgevallen, dat wanneer mijn Kadettje slecht loopt en dan de accu oplaad, ze weer beter loopt. Is hier een verklaring voor?

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: apex4x4 op 01 Februari 2018, 11:51:55
Verder is het me opgevallen, dat wanneer mijn Kadettje slecht loopt en dan de accu oplaad, ze weer beter loopt. Is hier een verklaring voor?

Groet, Willem.
Was bij mij ook, na nieuwe accu nog het zelfde, 28 amp dynamo er uit en 55 amp dynamo er in, motor loopt nu mooier als ooit tevoren .


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: daddyphilipsen op 01 Februari 2018, 12:50:04
Heb je de accuspanning in rust met de motor uit al gemeten?
En de laadspanning op de accu met draaiende motor? Wel de motor zo rond de 3000tpm laten draaien.
En de laadspanning met alle verbruikers aan met draaiende motor?

Ik heb namelijk nooit problemen gehad met de kleine mechanisch geregelde dynamo er in.
Ook niet met al het licht, kachel ventilator, ruitenwissers, radio en de achterruit verwarming aan.
Lijkt mij toch stug dat opel dat toendertijd normaal vond dat je uiteindelijk met een lege accu kwam te staan omdat de dynamo niet voldoende capaciteit had.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Jeroenvans op 01 Februari 2018, 16:48:02
Lijkt mij toch stug dat opel dat toendertijd normaal vond dat je uiteindelijk met een lege accu kwam te staan omdat de dynamo niet voldoende capaciteit had.
met de gelijkstroom generator gebeurd dit wel degelijk. als je in de winter met de lampen, achterruitverwarming en ventilator aan korte stadsritjes doet is de accu snel leeg.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: ockdet op 01 Februari 2018, 16:55:08
als je er een c kadett  tempsensor in zet geeft je meter te weinig aan   .. dus sucses als je nieuwe  wil bestellen   ... krijg je vast de zelfde  

als jij denkt dat het niet werkt maak dan ff proefje met  sensor multiemeter en een weerstand  


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 01 Februari 2018, 19:35:25
Mijn dynamo had ik al een keer gemeten  :). Maar op dat moment had ik de toerenteller nog niet aangekoppeld.

- Tevens heb ik mijn dynamosterkte gemeten; 12,3 Volt bij stilstand / motor uit; 12,6 Volt bij stationair draaien en 14,4 Volt bij verhoogd toerental en alle verbruikers aan.

Ik zal in het weekend een nieuwe meting doen.

@ Okdet,
Wat jij daar zegt ben ik dus ook bang voor. En aangezien ik het niet weet, probeer ik hier wat informatie te krijgen. In het weekend zal ik ook hier naar kijken. Waarschijnlijk heb ik nog wel ergens een potmeter liggen.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: ockdet op 02 Februari 2018, 07:25:40
kan je proberen  evt met een draadgewonden  die er paralel over heen zetten  en dan draaien op goede stand zetten dan kan je de weesrstand meten van de potmater  en evt een vaste weerstand pakken


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Jeroenvans op 02 Februari 2018, 20:15:13
12,3 volt bij stationair is echt te laag. een volle accu in rust is namelijk 12,7 volt. lijkt mij dat je een laadprobleem hebt.
wat voor dynamo zit er op je kadett en wat voor regelaar hangt er aan?(extern/intern, elektronisch/mechanisch)


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 02 Februari 2018, 23:58:13
De dynamo, op de regelaar ( intern?) staat Hugo. Foto's kun je vinden door op mijn link achter Foto's te klikken en dan staan er bijna onderaan een paar foto's van de dynamo, die er nu opzit. Nog geen idee hoeveel ampere deze geeft. De 12,3 volt is overigens bij stilstand motor af. Stationair geeft 12,6 volt. Maar dat is dan ook te weinig.

Het slecht lopen wordt misschien toch veroorzaakt door een vacuum in de tank  :-\. En niet door de accu. Daar zal ik dus ook nog eens naar moeten kijken.

Groet, Willem.Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: apex4x4 op 03 Februari 2018, 07:25:21

Het slecht lopen wordt misschien toch veroorzaakt door een vacuum in de tank  :-\. En niet door de accu. Daar zal ik dus ook nog eens naar moeten kijken.

Groet, Willem.
Vacuum slang even op de tank loshalen en door blazen, dan weet je gelijk of het daar aan ligt, deze slang komt bij jou achterbumper uit en daar gaat deze meestal verstopt raken door opspattend zand.

Wat doet de motor ? Houd deze in of slaat hij tijdens het rijden af ?
Als de motor tijdens het rijden plots afslaat kan het inderdaad zijn dat de tank vacuum trekt, als de motor inhoud en niet snel rijd, moet je het meer in de carburateur gaan zoeken, heb jij nog steeds die te kleine 1.1n carburateur op jou 1.2 motor zitten ?? dan zou ik toch maar eens die 1.2 carb op de motor zetten, dit geeft echt een wereld van verschil  ;)


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Jeroenvans op 03 Februari 2018, 12:00:13
De dynamo, op de regelaar ( intern?) staat Hugo. Foto's kun je vinden door op mijn link achter Foto's te klikken en dan staan er bijna onderaan een paar foto's van de dynamo, die er nu opzit.
op de foto's is ook een externe regelaar te zien. is die wel losgekoppeld? 2 regelaars op 1 dynamo kan niet goed zijn namelijk...


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 03 Februari 2018, 18:59:00
@Martin,

dan zal ik de slang er tussen uit moeten breken  ;), dit lijkt wel een leiding, zo hard.

Met de motor is het starten, rijden, na een tijdje begint de motor in te houden. Bij het afremmen en ontkoppelen slaat ze af. Start wel meteen, maar moet dan wel mijn gaspedaal bespelen. Vandaag na een ritje van ongeveer 3 km. thuis gekomen met behoorlijk stotteren de laatste 50 meter, de tankdop losgemaakt en inderdaad een behoorlijk vacuum. Morgen de slang maar eens verwijderen. Het onderste stuk is inderdaad vuil van modder.

Ik heb nog steeds dezelfde carburateur erop zitten. Maar waar zit het verschil dan? De huidige carburateur heeft van mij wel de sproeiers uit de andere carburateur gekregen.

@Jeroen,

Inderdaad zie jij nog een externeregelaar op de foto, maar deze heb ik niet aangesloten. Deze heb ik intussen al verwijderd. Wat geen functie heeft en krijgt wil ik van mijn wagen afhalen.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: apex4x4 op 03 Februari 2018, 19:38:46

Ik heb nog steeds dezelfde carburateur erop zitten. Maar waar zit het verschil dan? De huidige carburateur heeft van mij wel de sproeiers uit de andere carburateur gekregen.
De 1.1n carburateur lijkt op het eerste gezicht heel veel op de 1.2 carburateur, sommige sproeiers zijn groter en sommige zijn juist kleiner, buiten de sproeiers is het gatenpatroon in het gasklepgedeelte anders opgebouwd in de 1.2, dit kan je aan de buitenkant al zien omdat de 1.2 een extra afstelschroef heeft.
De 1.2 carburateur is inwendig ook iets anders, bv een extra kanaal voor een verreikings ventiel gewichtje.
Het wil dus niet zeggen dat als je de sproeiers uit de 1.2 in de 1.1n carburateur zet, je ineens een 1.2 carburateur hebt, dat is dus helaas niet zo  ;)


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 03 Februari 2018, 21:33:32
Als ik het verhaal van Martin goed begrijp is de carburateur die ik hierbij afbeeld een 1.1 versie? Die zit dus niet in mijn Kadett-je.

Maar als de kadett net vers drinken heeft gehad, gaat het allemaal goed  ???. Meestal begint het op het moment dat de tank ongeveer half leeg is.

Bij het inbouwen heb ik vernieuwd:

- Verdeler.
- Verdeler kap.
- Bougie kabels.

Wat nog steeds moet gebeuren:

- Het lopend afstellen van de kleppen.
- Nieuw gaspedaal lager.
- Nieuw lager aan het schutbord.
- Reinigen van de ontlucht slang van mijn tank.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: apex4x4 op 04 Februari 2018, 07:22:50
Op de foto staat de 1.1n carburateur, ik dacht dat jij die nog in de kadett had zitten, dat is dus niet zo.
Wel vreemd dat als de tank vol zit je nergens last van hebt, je zou denken dat de volle tank veel eerder vacuum zou trekken ??


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: apex4x4 op 04 Februari 2018, 07:41:00
Met volle benzine tank loopt de auto goed, bij halve tank slecht, wat gebeurt er als je de tankdop er af haalt bij een half volle tank (en even gaat rijden met open tank) loopt de motor dan weer goed of blijft dit probleem ??


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 04 Februari 2018, 16:59:54
Vandaag een ritje gemaakt van ongeveer 4 km. Nergens last van gehad. Als je op de foto link klikt en in myalbum naar beneden gaat, zie je een filmpje dat we vandaag gemaakt hebben.

Doordat er andere prioriteiten zijn nog niets aan mijn Kadett kunnen doen  >:(. Maar ja, eens komt het goed.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: apex4x4 op 08 Februari 2018, 13:27:10
Vandaag een ritje gemaakt van ongeveer 4 km. Nergens last van gehad. Als je op de foto link klikt en in myalbum naar beneden gaat, zie je een filmpje dat we vandaag gemaakt hebben.
Heb het filmpje net gezien, ligt het nou aan mij of trekt jou auto maar heel langzaam op, het lijkt net of de motor maar op half vermogen rijd ??


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 08 Februari 2018, 16:14:26
Ja, ik ben niet zo'n hardrijder. Maar iets vlugger op snelheid mag best wel. Ik heb het idee dat mijn gaspedaallager aan vervanging toe is. En natuurlijk nog lopend afstellen.

Vandaag de mist lampen eens aangesloten. Vanavond eens kijken of dit meer zicht geeft.

Edit: dit was wel het geval. Ook had ik nog een richting aanwijzer die dienst weigerde. Lampje was nog heel. Dus dacht ik unit eruit halen en alles schoonmaken. Maar dat was niet het probleem  ???. Nadat ik bijna alles weer gemonteerd had, viel het me op dat de aansluiting van de plus wat los zat. De stekker wat bij buigen en klaar is Willem, niet dus. Tijdens het dichtbuigen breekt heel het AMP stekkertje in drieen  >:(. Na het monteren van een nieuw stekkertje is alles weer tip-top in orde.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 14 Februari 2018, 22:23:32
Nadat ik de mistlampen had aangesloten, heb ik er twee keer gebruik van kunnen maken. Voor de derde rit de mistlampen ingeschakeld en meteen vielen ze weg  ???. Vandaag eens met een testlamp in de weer geweest. alles, wat ik had aangesloten staat onder spanning, of kan middels de schakelaar onder spanning gezet worden. Wat nu weer  >:(. Het stekkertje, wat aan de draad, naar de lampen zat voelde wel wat losjes aan. Toen ik deze wilde verwijderen brak de gebruikte draad af. Probleem gevonden, nu nog nieuwe draad trekken naar de mistlampen.

Tevens heb ik een afspraak gemaakt bij de garage om de kleppen eens goed te stellen. AS zaterdag gaan we aan de gang. Wat me leuk lijkt om te doen, is een fotoserie of een filmpje te maken over hoe dit in zijn werk gaat. Maar ik beloof niets  ;D.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: ockdet op 16 Februari 2018, 07:07:24
kan je toch zelf ook wel willem   

kleppen stellen is niet zo moeilijk


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 16 Februari 2018, 07:12:36
Ja, dat ga ik ook zelf doen, maar een van de monteurs heeft nog nooit kleppen gesteld. Dus daarom ga ik het bij de garage doen  ;). Hij leert ervan en ik sta droog en warm.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: daddyphilipsen op 16 Februari 2018, 23:41:50
Van karton een spatschermpje maken en dit rechtop plaatsen tussen de tuimelaars en de  zijkant van de cilinderkop en met stationair lopende motor stellen.
Ik zette het stationair toerental altijd zo laag mogelijk.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 18 Februari 2018, 10:58:52
Dat zijn tips waar we iets aan hebben. Jammer genoeg kon het gisteren geen doorgang vinden, IVM een personele bezetting. Nieuwe afspraak gemaakt op 27 februari.

Stilletjes aan ben ik met mijn trekhaak begonnen. Deze wil ik helmaal blank maken en netjes spuiten. Eerst zal ik mijn rechter montage plaat richten. Strips kopen en op maat maken. Ik ben aan het denken, om de vulbussen in de strip te lassen. Dan kunnen ze niet meer verloren gaan. Of denk ik dan te simpel?

https://mega.nz/fm/dxkliLQa

Bovenstaand is de schade die gerepareerd dient te worden. Dit valt nog mee  ;).

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: ockdet op 18 Februari 2018, 18:50:25
waarom hier geen foto.s plaatsen ??????

nu moet ik een acount aan maken om jou foto te zien ???

er  zijn er meer die extern een album hebben   ...    dan wordt het album verwijderd  en kunnen we ze niet meer zien .. leuk als je dan dingen met elkaar bedacht hebt en het ook trug zou kunnen kijken 


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 18 Februari 2018, 21:28:22
Ik zit constant te rommelen om de foto's op een juist formaat te krijgen. Dit is de reden dat ik aan het uitproberen ben, wat wel en niet werkt. Dit dus niet  >:(. Ockdet, bedankt voor de info, het is zeker niet de bedoeling dat iedereen een account aan moet maken, om mijn foto's te bekijken.

De bewuste foto is nu toegevoegd  :D.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: ockdet op 19 Februari 2018, 22:11:28
beetje recht timmeren    ha ha   

ja willen dit is beter   . en tja verkleinen van de foto.s  moet ff maar ze blijven dan ook hier staan zo dat een ander er ook nog wat aan heeft 

als iedereen dat nou eens doet   !!   zo als martin heeft gedaan met zijn kadett   en zijn  verslag met foto.s  netjes en ordelijk   en nier over op sites foto.s

toppie


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 20 Februari 2018, 08:06:36
Wat Martin heeft gedaan, vindt ik helemaal mooi. Dat krijg ik nog niet voor elkaar, met foto's in de tekst. Ik had gehoopt dat ik dit met de link van MEGA voor elkaar kreeg.

Maar je hebt gelijk, het is storend, dat wanneer je een oud topic doorleest, de foto's verdwenen zijn  :(.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Jeroenvans op 20 Februari 2018, 18:50:13
als iedereen dat nou eens doet   !!   zo als martin heeft gedaan met zijn kadett   en zijn  verslag met foto.s  netjes en ordelijk   en nier over op sites foto.s
martin zet de foto's ook niet op het forum. maar op imgur, en met de
Code:
[img]link naar foto[/img]
kan je ze dan in de tekst plaatsen.

maar als bijlage in je bericht is voor de toekomst wel het handigst, want een extern gehoste foto is gewoon na verloop van tijd verdwenen.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 20 Februari 2018, 22:40:28
Tja, dat is dus ook maar een tijdelijke oplossing. Dan maar door met de foto's onder in het bericht.

De eerste laswerken dienen zich aan  >:(. Nadat ik in het weekend de kofferruimte uit aan het mesten was zag ik de scheur in de bodem zitten. Kan ik deze zo dicht lassen? of is het verstandiger om er een plaat in te maken?

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 20 Februari 2018, 22:42:25
En de overzichtsfoto. De scheur zit bij het lakafloopgat rechtsboven.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: reusjep op 21 Februari 2018, 11:41:17
Als het materiaal dik genoeg is - of je je lasapparaat licht genoeg kan afstellen ;) - denk ik dat je het net zo goed kan lassen, maar blijft een beetje een gok. En een plaatje erop is in ieder geval steviger en geeft door het extra materiaal sowieso minder kans op verbranden van je ijzer.
Maak het eerst goed schoon en kijk dan wat er van over blijft. Als het keurige aansluitende naadjes zijn met korte pulsjes dichtpikken en dan misschien nog wat overheen bakken.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Jeroenvans op 21 Februari 2018, 23:46:27
met een stuk koper er achter verklein je ook de kans op doorbranden. koper geleid de hitte weg maar hecht niet aan het vloeibare blik.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 25 Februari 2018, 20:45:03
Het laswerk zal ik ook nog bespreken bij mijn garage, zelf heb ik hier (nog) geen gereedschap voor. Maar afgelopen week(end) heb ik 4 sleep ogen gemaakt. Natuurlijk heb ik er maar 1 nodig  ;D. Ik dacht er twee onder te maken, maar achteraf is een voldoende. Foto volgt nog  ;).

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: ockdet op 25 Februari 2018, 23:27:57
http://www.krause-rennsporttechnik.de/shop/Motorenbereich/OHV/Wasserkreislauf/Wassertemperaturfuehler-alte-Ausfuehrung-Kadett-B?source=2&refertype=1&referid=100


hier de tempsensor b kadett 


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 27 Februari 2018, 21:27:06
Marco, bedankt voor de link.

Verder ben ik vandaag naar de garage geweest. Afstellen met een lopende motor. Stationair loopt ze tussen de 700-800 omwentelingen per minuut. dus lekker laag. Eerst met stilstaande motor voor gesteld. Hierna gestart. wat was dat al een verschil in geluid en geschud. De afstelling gecontroleerd met draaiende motor en dit voelde goed aan. Het spatten viel me heel erg mee. Eigenlijk had ik geen spatscherm nodig. Jammer genoeg geen kans gezien om iets te doen aan beeldmateriaal. Nadat ik de garage verlaten had merkte ik dat de wagen iets meer pit heeft. Het wordt steeds meer een Joyride  ;D.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 02 Maart 2018, 22:40:44
Zoals beloofd nog een foto van mijn sleepogen.

Groet, Willem


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 26 Maart 2018, 20:52:23
Intussen weer het een en ander gedaan aan mijn Kadett-je.

- Trekhaak is geplaatst. Zie ook http://www.kadett-b20.nl/smf/index.php/topic,12975.msg35841/topicseen.html#msg35841 voor mijn belevenissen en struikelblokken met het onderbouwen.
- Start gemaakt met een stuurhoes.
- Sleepoog gemonteerd. deze zit tussen de bumpersteun en reactiestang.
- Denken aan een Velleman kit. Hier heb ik al vaak overgelezen, hier op het forum, maar ook in andere fora.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 27 Maart 2018, 21:17:40
Mijn kadettje dient nog twee keer gekeurd te worden. 15 mei is de dag dat ze een verse keuring moet hebben. IVM vakantie gaat ze op 10 april ter keuring. Vanavond even bij de garage langs geweest en met keurings ogen eronder laten kijken. Het enige wat hij gevonden had was dat de rubbers om de fuseekogels misschien vervangen moeten worden.

Verder geen vergaande roest op de dragende delen. Even tussen het wiel en spatbord naar de A stijl gekeken, deze zien er ook keurig uit. Wel heb ik een paar stukken in het plaatwerk gevonden, waar ik behoorlijk wat aandacht aan zal moeten besteden.

Ook de vooras zal aangepakt moeten worden. Hier heb ik er een in onderdelen liggen, dus deze ga ik na mijn vakantie rustig opknappen. De PU bussen zijn ook al aanwezig.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Olaf op 28 Maart 2018, 09:12:47
Hoi Willem,

Het ziet er allemaal goed uit!

- Denken aan een Velleman kit. Hier heb ik al vaak overgelezen, hier op het forum, maar ook in andere fora.

Ik heb ook jaren lang rondgereden met een Velleman kit ertussen en dit is me goed bevallen. De kadett startte altijd erg goed en het afstellen van de puntjes heb ik daarna niet meer gedaan. Hoeveel kilometer ik er precies mee gereden heb weet ik even niet meer maar volgens mij wel iets van 20.000, daarna heb ik deze kadett verkocht.

Velleman K2543

(https://asset.conrad.com/media10/isa/160267/c1/-/nl/063469_BB_00_FB/image.jpg?x=600&y=600)

Groeten Olaf


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: apex4x4 op 28 Maart 2018, 19:42:11
Ik rij nu al 2 jaar dagelijks rond met de Velleman kit, heb de contaktpuntjes al 2 jaar niet meer hoeven af te stellen en zien er nog steeds als nieuw uit.
De motor start altijd in één keer winter en zomer.

Het enigste waar je op moet letten bij het aansluiten is dat je de voeding niet van de bobine af haalt, de meeste Kadettjes word de bobine namelijk gevoed door de 9-volt doorzichtige weerstands kabel, dit is te weinig voor de Velleman, de 12-volt voeding pak je van het contact(slot).
De Velleman kit is een super goede optie voor de Kadett, wil persoonlijk niet anders meer.

Groetjes Martin.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 02 April 2018, 21:59:30
Doordat ik eens in de zoveel tijd toch nog een onregelmatige loop had, heb ik de verdeler kap eens verwijderd. Op de rotor zag ik wat brandvlekken. Deze weggeschuurd. In de verdeelkap was niets te zien. Ook met het schuurpapiertje tussen de contact puntjes doorgehaald. En wederom weer een rustigere loop.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 08 April 2018, 19:19:21
Mijn Kadettje loopt weer onregelmatig  ???. Al een stuk zonder tankdop gereden. Geen resultaat. De motor houdt nu in op het moment van op en terugschakelen. Bij het afremmen valt ze helemaal weg. Thuis gekomen de basis instellingen ingesteld, maar geen resultaat. Nu maar weer aan de acculader. Kijken wat dit gaat brengen. Morgen avond mag ze naar de garage, dinsdag wordt ze gekeurd. Hier verwacht ik niet veel problemen.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 11 April 2018, 20:09:29
Vandaag het Kadettje weer opgehaald bij de garage. Ze is niet gekeurd. Wel een waslijst aan ( kleine ) punten, waar naar gekeken dient te worden. Dus de komende 1 1/2 week hopen dat het lekker droog blijft. De gevonden punten zijn gelukkig geen plekken aan de dragende delen. Het meeste kan ik zelf verhelpen. Een paar dingen laat ik aan de garage over.

Vanavond maar eens een onderdelen lijstje maken.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Robbin op 11 April 2018, 20:18:25
Mijn Kadettje loopt weer onregelmatig  ???. Al een stuk zonder tankdop gereden. Geen resultaat. De motor houdt nu in op het moment van op en terugschakelen. Bij het afremmen valt ze helemaal weg. Thuis gekomen de basis instellingen ingesteld, maar geen resultaat. Nu maar weer aan de acculader. Kijken wat dit gaat brengen. Morgen avond mag ze naar de garage, dinsdag wordt ze gekeurd. Hier verwacht ik niet veel problemen.

Groet, Willem.

Heb je toevallig geen lekkende rembekrachtiger (als je die hebt) als die lek zijn gaat je motoer nl ook beroerder lopen en al helemaal als je remt.
Groet,
Robbin


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 11 April 2018, 20:50:38
Hoe omschrijf ik dit het beste  :D. Daar er geen rem bekrachtiger in mijn Kadettje zit, kan dez ook niet lekken. Toch fijn dat je meedenkt.

Momenteel zit ik er aan te denken om mijn carburateur nog een grondig schoon te maken. Maandag avond even aan de carburateur aan het stellen geweest. En een sproeier eruit gehad, hier zat nog wat rubberen pakking aan vast, terwijl ik dacht dat ik hem toch goed had schoongemaakt. Misschien eens in een ultrasoonbad?

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 12 April 2018, 21:03:31
Vandaag maar een gaan sleutelen aan mijn carburateur. Gezien dat ik er weer een vuiltje uitgehaald had dacht ik ook de hoofdsproeier maar eens schoonmaken. Dus sproeier eruit. O er zit nog een sproeier meer, dan deze er ook maar uit. Even gezocht op carburateur. Daar een interessant topic gevonden. Wat blijkt nu  ;D de luchtsproeier (bovenste) en de hoofdsproeier had ik verwisseld bij de schoonmaak. Nu heb ik ze goed geplaatst. Nu kon ik wel afstellen. Morgen maar eens kijken hoe ze zich op een langere rit gedraagt.

Kan het slecht lopen hierdoor veroorzaakt worden?

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: apex4x4 op 13 April 2018, 07:22:39
Wat blijkt nu  ;D de luchtsproeier (bovenste) en de hoofdsproeier had ik verwisseld bij de schoonmaak. Nu heb ik ze goed geplaatst.
De hoofdsproeier en de luchtsproeier kan je helemaal niet verwisselen, dit past namelijk helemaal niet, de ene sproeier heeft namelijk M6 schroefdraad en de andere M5 schroefdraad  ;DTitel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: apex4x4 op 13 April 2018, 07:48:51
Nog even ter aanvulling van het schoonmaken van jou carburateur.
Aan de voet van jou carburateur zit het gasklephuis, dit is die schijf van ongeveer een centimeter dik waar een grote ronde klep in zit, als je de klep open doet zie je een aantal hele kleine gaatjes zitten, deze moet je goed schoonmaken, WD40 in de gaatjes spuiten en dan lucht via de gaten die aan de bovenkant van het gasklephuis zitten lucht in spuiten, wanneer deze schoon is zie je goed dat de WD40 uit de kleine gaatjes spuit.
Als er namelijk vloeibare pakking is gebruikt tussen de dikke isolator pakking dan zitten deze gaatjes gegarandeerd dicht en loopt de motor heel slecht.

Naast de luchtsproeier zie je nog een platte messing sproeier zitten met een gaatje en een ingeslagen nummer, deze kan je er niet uitdraaien, deze moet ook heel goed schoon zijn, ook weer WD40 in spuiten en lucht inspuiten, je kan dan goed zien of deze open is.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 13 April 2018, 11:32:00
Je hebt een lucht sproeier onder het deksel en een sproeier achter een stop aan de linkerzijde van de carburateur. deze twee lijken op elkaar. Een heeft 85 ingeslagen en de ander X127. De sproeier met M6 draad zit aan de rechterkant, ik dacht dat dit de stationairsproeier was.

Maar vooralsnog loopt ze voorbeeldig. Af en toe een hikje en ze lijkt feller te zijn, of het is verbeelding van mij  ;D.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 11 Mei 2018, 13:01:25
Vandaag thuis gekomen na een mooie vakantie. Veel natuur, cultuur en historie gezien en beleefd. Mijn Kadettje heeft ook vakantie gevierd bij de garage. Ze heeft weer een verse APK. We kunnen weer gaan toeren  ;D ;D. Vanmiddag kan ik haar weer ophalen. Dan hoor ik ook wat er allemaal is aangepast.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: mdevette op 11 Mei 2018, 17:02:05
Gefeliciteerd, een mijlpaal. Dat is nog eens leuk thuiskomen. Nu lekker toeren, het weer is het er wel voor.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 11 Mei 2018, 17:37:24
Dat is wel de bedoeling. Nu kan ik ook rustig aan de rest gaan aanpakken  :D.

Ben nu bezig met een pookrubber. € 30,00 voor een beetje rubber vindt ik nogal wat  ::). Nu ben ik zo gek, dat ik veel bewaar. Zo ook een strook EPDM dakfolie. Hiervan heb ik een kegel gemaakt. De lijm vannacht maar eens laten drogen en morgen kijken of het wat is.

Waar ik nu nog het meeste tegenop zie is de linker regengoot langs de voorraam. Deze lijkt te vervormen door roest.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: mdevette op 11 Mei 2018, 17:56:04
Das inderdaad een beetje duur, qua geld dan.... :D. Een beetje mc-gyver werk is eigenlijk veel leuker.
Grappig, mijn linker raam stijl voor gaat ook een beetje opzetten onder het metaal. Geen idee hoe ik dit nog een beetje handig ga aanpakken. :-\


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 11 Mei 2018, 18:46:59
Nu weet ik dat er in de achterhoek een aantal B-Kadettjes aan een banger race gaan meedoen. Op een van deze exemplaren heb ik, als de huidige eigenaar het ook onthouden heeft, een optie. Hopelijk, voor mij dan, ligt ie er in de eerste ronde eruit  ;D. Blijft er nog iets van over. Misschien ook een optie voor jou?

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 14 Mei 2018, 23:17:26
Voor mijn project pook hoes heb ik nog een manier nodig om het rubber aan de tunnel vast te maken. Misschien dat ik dit met een o-ring voor elkaar kan krijgen.

Verder had ik, als ik na een regenbui, mijn achterklep opende, dat er water uit de klep liep. Het slot zat er ook maar los in  :(. Ook hier heb ik enige tijd over lopen denken, hoe ik dit zou gaan oplossen. Ook hier heb ik van het dakfolie ingezet.

Eerst van een 3/4" gasbuis een sleutel gemaakt. Ongeveer 20 cm. buis afgezaagd, twee stukken weggezaagd, zodat er twee pennen overbleven. Hiermee de moer losgedraaid.

Slot opgemeten. Deze is 29 mm in diameter. Het gat is 21 mm. Verder heb ik er twee stukjes van 3 mm breed en 2 mm diep uitgehaald, voor de nokken. Om de buitenzijde netjes te krijgen heb ik de ring over het slot op zijn plaats gelegd en rond het contour geknipt.

De klep ter plaatse van het slot schoongemaakt, een beetje action anti roest erop gespoten. Hierna het slot weer gemonteerd. Hopelijk is het lekken nu afgelopen.

Waarschijnlijk zal ik op deze manier ook mijn rechter buiten spiegel gaan monteren.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 15 Mei 2018, 11:07:25
Toch nog een foto erbij.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 26 Mei 2018, 17:26:12
Na de buien van afgelopen week ben ik er erachter gekomen dat de voorruit links onder lekt. Nu had ik daar al een roest plekje gezien. Na de buien toch even het rubber gelicht. En weer vlug los gelaten  ;D. Daar dien ik ook nog aandacht aan te besteden. De achterklep was gelukkig nog droog  :D.

 Vanmiddag de linker stoel eruit gehaald om de bodem te behandelen. Hier zitten twee gaten, welke ik toch op korte termijn wil wegwerken. Is er iemand in mijn omgeving, die een CO2 apparaat heeft en wil helpen met het dichten van deze gaten?

Verder heb ik een set driepunts gordels geplaatst. Wat een gedoe met de oprol automaat. Maar het is me gelukt.

Ook heb ik de zwarte plekjes een mooi groen kleurtje gegeven. Wat een geluk dat de spuitbus voor 98 % de juiste kleur is  ;D. Nu deze kleur bij zien te krijgen.

Verder blijft de motor hikken  ???. Zelfs zo erg, dat ze een paar keer stilgevallen is. Maar na het door blazen van de sproeier weer lopen als een zonnetje. 8 km verder weer hetzelfde. Na het een beetje openen van de choke gaat het wel.

Groet, Willem.

Ps foto's volgen.  


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: mdevette op 27 Mei 2018, 06:51:02
Zo lekker bezig.. ik heb ook zo geworsteld met die gordels. Hhet klingt alsof de benzine toevoer niet lekker loopt.
Zou het een idee zijn op zo'n standaard benzine filterje te plaatsen? Of je tank eens goed flushen. Je wilt niet weten wat er soms uit komt


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 14 Juni 2018, 22:44:04
Vanavond niet alleen onder de Kadett gekeken naar de reactiestang, maar ook een (nood) lagering gemaakt voor het gaspedaal stangenstelsel tegen het schutbord. In mijn opslag heb ik nog een paar kogellagers liggen met een gat van 6 mm. Dit zou het mooiste zijn, maar deze krijg ik nog niet gemonteerd op een nette manier. Dus maar eens het gat gemeten. 15 mm. Weer in mijn voorraad gedoken. Nu heb ik een messing leidingwerk koppeling gevonden die door het gat paste en nu vastzit met de plaat tussen de koppeling en de wartel. Het teveel aan ruimte opgevuld met een, noem het maar raar  ;D, een oud fietsventiel. Maar het werkt voorlopig. Het gaspedaal voet nu steviger aan en ze is (lijkt mij) sneller weg. Al met al een goede aanpassing. Marc bedankt voor de inspiratie afgelopen dagen.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 15 Juni 2018, 06:38:00
En een foto  ;D ;D.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 16 Juni 2018, 20:41:42
Vandaag toch maar eens de compressie gemeten, gewoon omdat het kan  ;D.

Cilinder 1. 8,5 bar
Cilinder 2. 8,2 bar
Cilinder 3. 8,5 bar
Cilinder 4. 9,0 bar

Niets mis mee dacht ik zo.

Nu ik toch mijn luchtfilter eraf had en mijn zoon achter het stuur, heb ik gevraagd om eens een paar keer gas te geven, zonder lopende motor, er zou dan toch een extra hoeveelheid benzine te zien moeten zijn? Dit heb ik niet gezien.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: kinuyakkii op 17 Juni 2018, 07:52:44
@willem.

 als je gas geeft dan zou het acceleratiepompje (zijkant carburateur dekseltje met hefboom en met 4 schroefjes vast) een straaltje benzine zichtbaar in moeten spuiten boven de venturi.

dit pompje zou je ook met de hand kunnen bedienen om te kijken of deze functioneert.

gr Paul


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 17 Juni 2018, 10:16:54
Is dit dan uit het pijpje dat naar beneden wijst of naar boven?

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: kinuyakkii op 17 Juni 2018, 11:01:41
@Willem ,

het hele  dunne pijpje dat met een bochtje naar beneden wijst

gr Paul


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 17 Juni 2018, 17:01:15
Ja, als ik met de had de hevel op en neer pomp hoor en zie je (met een lamp) benzine komen. Alleen met het bewegen van het gas pedaal mechanisme komt de hevel langzaam in beweging met de veerdruk.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 11 Juli 2018, 20:34:29
Weer een kleine update.

Op marktplaats werd een setje nette bumpers aangeboden. Deze heb ik overgenomen. De achter bumper heb ik op mijn Kadettje gezet. Wat een verschil met de oude, kromme bumper  ;D.

Een paar weken terug had ik mijn kleppen gesteld. Na het stellen de kleppendeksel weer terug geplaatst. Maar met de oude pakking. Een paar dagen later, na een wat langere rit, olie onder de Kadett  ???. Het terug kunnen herleiden naar het stellen van de kleppen.

Dus naar de automaterialen handel. Meteen twee pakkingen besteld. Maandag eventjes de pakking vervangen. Maar lekken bleef  ???. Vandaag toch maar weer de deksel gedemonteerd. Blijkt de pakking aan de carburateurzijde niet op zijn plaats te zitten.

Had voordat ik eraan begon al even op het forum gezocht. En een goede tip gevonden  ;) : monteer de pakking met wat vloeibare pakking. Nu heb ik de pakking met vloeibare pakking in het deksel gezet. In de loop van de week, maar eens kijken of het beter is.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 13 Juli 2018, 21:34:51
Olie lek is gedicht. Er ligt 's mogens bijna geen olie meer onder mijn Kadett. Gelukkig maar  ;D. Vandaag eens naar mijn onderdruk en timing gekeken. Eerder deze week, toen mijn verdelerkap van zijn plaats was om de kleppendekselpakking te vervangen, heb ik onderdruk op de slang gezet, de plaat verdraaide. Nu heb ik gemeten. Ongeveer 2 bar? ( er staat 20 op de schaal) onderdruk. Geen idee of dit een goede waarde is.

Verder heb ik eerst een witte punt op mijn v- snaarschijf gezet. Daarna de motor gestart en met de stroboscooplamp gekeken. Het puntje licht elke keer weer op. (stationair toerental +/- 800 Omw/min.)

Iets wat me eigenlijk al stoorde vanaf de aankoop, het niet goed gaan van het linkerportierraam, heb ik deels verholpen. Het demonteren van het bovenframe was goed te doen, maar had zo zijn valkuilen  >:(. Het rubber zat verlijmd met PU lijm. Waardoor ik hier en daar het rubber heb beschadigd. Van de vijf boutjes zaten er maar 4 stuks gemonteerd. Hiervan is er nog een afgebroken, onderin aan de kopse kant van het portier.

Na het plaatsen van een andere ruit, compleet met metalen vatting, heb ik het bovenframe even met twee boutjes vastgezet. Morgen een kijken of ik de resten van de afgebroken bout nog kan verwijderen.

Hoe zetten jullie het deurrubber vast? Zelf zit ik te denken aan her en der een dotje silicone kit.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: ockdet op 13 Juli 2018, 22:41:01
silecone kit is  om af te kitten niet te plakken .  dit doe je met polymax


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Jeroenvans op 13 Juli 2018, 22:51:46
polymax of sikaflex is zeer geschikt. (beide op basis van polyurethaan)


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 15 Juli 2018, 13:07:26
De deur zit weer netjes in elkaar. Omdat ik weet, dat de deur nog ooit uit elkaar moet voor een nieuwe raam geleiding, heb ik het rubber maar puntsgewijs vast gezet.

Maar voor ik zover was heb ik wel een paar dingetjes gehad  ???. Het frame zit met 6 schroeven vast. Hiervan zit er een onbereikbaar, voor een standaard schroevendraaier, deze heb ik met een bitje van een schroefmachine en een bahco los weten te krijgen. De schroef onder het deurslot brak af en de schroef boven het deurslot draaide in de kop door. Maar alle schroeven waren er gelukkig uit.

Het oude raam eruit en een ander raam geplaatst. Alles draaide perfect. Totdat ik een ritje ging maken en de raam niet meer naar beneden wilde  :'(. Gelukkig had ik nog niet alles afgemonteerd. Gisteren alles weer los gemaakt, eens gekeken. Blijkt de staaldraad niet goed op mijn raambediening te wikkelen. Dus die losgemaakt en er uitgehaald. De boel schoongemaakt en toen .... De draad opgerold, over de bovenste spanrol, over de onderste spanrol. Het draaimechanisme. Verdorie draad van het mechanisme. Nog twee pogingen. Niet gelukt.

Dus maar weer opgerold. En mijn vrouw een stukje schilders tape om de draad en rol laten zetten. Dit werkte. De draad en mechaniek op hun plaats gezet. En toen het spannen. Dit werkte niet, omdat het boutje in de plaat van de spanner doordraaide. Dit heb ik opgelost door een moertje achter de plaat te zetten. Nu zit mijn draad weer mooi strak. De spanrollen ook een drupje olie gegeven. Raam weer geplaatst, alles loopt nu weer soepel.

Maar toen kwam het. Het boven frame moest er weer in. Dit ging een beetje stroef, maar eindelijk zat het, dacht ik, op zijn plaats. De kruiskopjes gelijk maar vervangen door zeskant boutjes. Aan de slotzijde gingen ze er in. Aan de scharnierzijde niet. Blijkt dat de midden stijl van het frame verkeerd te zitten. Dit maar gecorrigeerd. Nu zit het perfect, het raam loopt soepel en als de deur dicht zit is de speling goed.

Op naar het volgende project, een andere carburateur. Kijken of mijn Kadettje daar beter op loopt.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 29 Juli 2018, 20:32:18
 Enkele weken geleden heb ik een carburateur bij gekocht. Dit omdat de Kadett bij het rijden op een snelheid schokkerig bleef aanvoelen. De ene keer meer dan de andere keer. Dus bij een Kever motor restaurateur ge informeerd naar een 30/35 PSDI. Deze had hij nog wel enkele liggen. Dus een van zijn carburateurs overgenomen.

Als je hem uit elkaar hebt, kom je maar om hem in het ultrasoon bad te leggen. Zo gezegd, zo gedaan. Tevens heb ik nog een paar losse delen overgenomen.

Het allerergste is, dat ik mijn gewichtje ben verloren  :'(. Zeg nog tegen mijn zoon, die moet ik NIET kwijtraken, dus apart gelegd, op de krant waarop wij (hij meer dan ik) de carburateur gedemonteerd hebben. Alles in de ontvetter gegooid. Kranten opgefrommeld en bij het oud papier...

Nu zit de carburateur weer in elkaar en in mijn Kadettje. Op aanraden van de verkoper de moeren niet te strak aangetrokken. Het starten ging vrij vlot op de basis instelling van de carburateur. Morgen even nastellen.

De eerste twee proefrittjes zijn geslaagd. Ze lijkt weer wat feller op te trekken, houdt niet in als ik de rotonde in ons dorp verlaat. Houdt niet in bij constante snelheid. Dus het lijkt positief.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: kinuyakkii op 30 Juli 2018, 14:52:38
@Willem,

die gewichtjes heb ik liggen dus als je ………

gr Paul ;)


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 04 Augustus 2018, 21:38:43
Weer een paar dagen verder. Het stotteren is er weer, wel minder. Kan dit aan het missend gewichtje liggen? Of kan het ook zijn dat het komt door het mogelijk niet goed afsluiten van de carburateurvoet op het inlaatspruitstuk. In een verslag, van Gert, heb ik gelezen dat zijn O-ring er tussen uit gezogen werd door de onderdruk. En naar wat ik gelezen heb had hij een gelijksoortige klacht.

Het is, in mijn ogen, een vreemde constructie. Een O-ring dient opgesloten te zitten, dan kan deze goed zijn werk doen en blijft tevens op zijn plaats zitten.

Mijn blokje ziet er momenteel lekvrij uit. Hier ben ik uiteraard heel  blij mee  ;D ;D.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: kinuyakkii op 05 Augustus 2018, 13:46:06
dat klopt Willem,
die O ring hoort opgesloten te zitten alleen de moderne O ringen zijn dunner dan die van vroeger en komen dus niet zo vast te zitten.
heb van de bovenkant inlaatspruitstuk wel 1 a 2mm afgevlakt (van dubbel spruitstuk)om gelijk uit te komen en dit kwam ook mooi uit om de groef van de O ring wat ondieper te maken zodat deze beter zat.

gr Paul


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 06 Augustus 2018, 21:16:46
Paul, bedankt voor de informatie. Na het lezen van een aantal topics, vermoed ik dat de flens van de carburateur iets krom is. Deze zal dan ook eens gevlakt moeten worden.

Vandaag had ik wat nieuws, mijn temperatuurmeter kwam in het groene vlak  ???. Kadett even weggezet, hond uit gelaten en weer terug in de Kadett. Deze stond nog een beetje te sissen. Denk nog, dat zal de radiateurdop wel zijn. Deze lekte altijd al een beetje. Maar thuis gekomen sisste ze wel heel erg en kwam de stoom onder de kap vandaan  >:(. Eventjes gewacht klep open gemaakt. Eens goed gekeken alleen gesis aan de achterzijde van de motor, tegen het schutbord. De luchtfilter verwijderd, en ja hoor de slang tussen het blok en de kachel kraan gescheurd. Nu deze maar even iets ingekort en weer terug geplaatst. Nu moet ik echt eens onderdelen gaan bestellen  ;D.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: ockdet op 07 Augustus 2018, 05:47:30
al een goede sensor er in  zitten willem


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 07 Augustus 2018, 10:12:03
Nee, ik hoop op een van de Kadettjes van de bangerrace  ;D. Deze kan ik dan ontmantelen en ik heb gelijk weer wat spares. Aangezien mijn huidige blokje uit een Kadett c komt .... En de nieuw gekochte als sensor specifiek voor een Kadett b werd aangeboden, maar het niet blijkt te zijn  ???. Denk ik dat het beste, wat ik kan doen, een sensor uit een Kadett b demonteren.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 07 Augustus 2018, 16:26:11
Gelukkig was het water nog op peil, toen ik dit controleerde, voordat ik naar huis reed. Niets weg  ;D. Ben rustig aan naar huis gereden.

Kan ik voortijdig een kapotte koppakking signaleren?

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 14 Augustus 2018, 19:58:34
Vandaag nog eens bezig geweest om mijn carburateur af te stellen. Maar waar ik ook aan draai ik hoor (en zie) bijna geen verschil in toerental. Kan dit komen door een lek tussen mijn spruitstuk en carburateurvoet?

Morgen verwacht ik een pakketje van OTR  ;D ;D. Met wat rubber delen om het een en ander af te dichten en stabieler te maken. Wordt vervolgt.....

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: apex4x4 op 15 Augustus 2018, 07:20:42
Vrij simpel te testen, laat de motor lopen, spuit rem reiniger tegen het spruitstuk of carburateur aan, als er egrens een lekke pakking zit merk je dit gelijk omdat het toerental van de motor ineens veel hoger word, of de motor ineens gaat afslaan.
Je kan op deze manier heel snel en gericht een lek vinden.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: kinuyakkii op 16 Augustus 2018, 12:18:36
dat je niet of nauwelijks kunt afstellen kan aan dat missende gewichtje liggenTitel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 17 Augustus 2018, 22:06:55
Gisteren is mijn pakje gekomen. Een week, ik vindt het niet slecht  ;D.

Spuiten met remmenreiniger gaf (gelukkig) geen verandering in toerental of lopen. Vandaag bij Paul een gewichtje opgehaald. Gelijk er in gedaan bij Paul, maar daar bleek, dat er een klep los in de carburateur zat. Thuis deze vastgemaakt. Meteen aan het afstellen en nu reageerde ze wel op het afstellen. Ze loopt al beter, maar nog niet wat ik ervan verwacht. Maar stukje bij beetje ....

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: PaulBKadett op 20 Augustus 2018, 00:47:14
... krijg je een perfecte Kadett  :D :D


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 26 Augustus 2018, 20:03:50
Vandaag maar weer eens onder de Kadett gekropen  :D. Was er wel perfect weer voor. De bedoeling was om de stabilisatiestang te verwijderen en van nieuwe rubbers te voorzien. Het uitbouwen ging als een trein  ;D. Alle bouten kon ik makkelijk losmaken. Dit maakt het leuk om te sleutelen.

Na het uitbouwen snel een straalcabine in elkaar geknutseld. Waar een oude doos goed voor is. De doos heb ik helemaal dicht geplakt, behalve de boven zijde. Aan de voorkant twee ronde gaten gemaakt, waar ik mijn handen door kan steken. Aan de zijkant een gat voor de luchtslang en grit aanvoer. Om het af te maken, een plaat plexiglas op de bovenzijde. En weer € 180 bespaard. ( https://trad4u.eu/nl/sandblasting-cabinet-220-liter ).

De kleine delen gestraald, in de grondverf en matzwart gespoten. De stabilisatiestang licht opgeschuurd en in de Action antiroest. Na het drogen ook een laag matzwarte verf erover. Ziet er dus ook weer netjes uit. Tussen de straal en spuit werkzaamheden de hond nog uitgelaten, natuurlijk met de Kadett. Nou dan merk je wel dat de wegligging (heel) wat minder is.
 
Het plaatsen van de stang ging iets moeizamer, vanwege de nieuwe rubbers, maar na wat trekken en duwen is het gelukt ;).

Volgend project zal een vooras opknappen worden.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 26 Augustus 2018, 20:57:54
Mijn "straalkast".


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 26 Augustus 2018, 20:59:40
Boven de nieuwe en onder de oude rubbers.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 16 September 2018, 15:35:48
Na het vorig weekend in Dronten en omgeving doorgebracht te hebben, weer een kleine update. Volgens Paul, kinuyakkii, zou er een aansluiting voor de mistlichten achter het dashboard zitten. Dus zodoende heb ik mijn dashboard maar weer eens losgehaald. Voor zover ik het heb kunnen bekijken, geen losse, terug gebogen draden gevonden. Wat ik echter wel gevonden heb ...... het stekkerblok voor de alarmlichten  ??? Het is me een raadsel, waarom er in mijn Kadettje van 1971, waarin een alarmlicht instalatie standaard zou zijn, geen alarmlicht schakelaar aanwezig was.

Verder vond ik dat mijn linker voor knipperlicht wel een update, in de vorm van een nieuwe reflector nodig had. Hiervoor heb ik een frisdrank blikje open geknipt. Opletten voor de bramen, die ontstaan. Aan de binnenzijde de doffe laag weggeschuurd met een soort scotisch brite, zo fijn mogelijke. Na het schuren met Ciff gepolijst en gepoetst met commadant. Hierdoor ontstond een behoorlijk blinkend oppervlakte. Van papier een malletje gemaakt en overgenomen op het blik. Dit uitgeknipt en in het knipperlicht geplaatst. Het resultaat is een fellere uitstraling. Het beste is om de drie losse delen met dubbelzijdig plakband te monteren. Ik had er een bakje van gemaakt, maar dat krijg je er alleen met enig geweld op zijn plaats  ;).

Weer twee stapjes in de goede richting.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: kinuyakkii op 22 September 2018, 08:30:23
dat is ook een oplossing een reflektor van een blikje 8) ik heb er een oude zonnebank voor gesloopt ;D de reflekterende achterwand kun je met een beetje moeite mooi vormen en het blijft glimmen.

gr Paul


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 22 September 2018, 09:35:49
Dat had ik ook gelezen  ;D, maar aangezien ik geen oude zonnebank heb, moet ik iets anders. Ook al eens gedacht aan TL bakken. Maar die heb ik ook niet voor handen. Dus maar op deze manier opgelost. Alleen nog een manier vinden om er nog meer glans op te krijgen.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: wgortenmulder op 22 September 2018, 12:47:44
Als je refelctoren voor tl lampen zoekt, kun je deze ook kopen bij de betere aquarium zaken.
Die reflectoren worden ook veel op de lampen van zee-aquaria gebruikt. Zijn denk ik rond de 10,-...

Mvg
Wouter


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 30 September 2018, 15:06:58
@ Wouter, bedankt voor de tip, eens in de boeken van mijn vrouw neuzen. Met een dierenspeciaalzaak, zou zoiets wel binnen bereik kunnen zijn  8).

Afgelopen week de avonduren gebruikt om mijn reserve vooras te demonteren. Sommige delen, waar ik problemen had verwacht, vielen mee. Andere, waarvan ik dacht, dit is zo los, vielen tegen. Maar ze ligt zo goed als uit elkaar. Nu eerst mijn nieuwe compressor, dan kan ik echt gaan stralen  ;D.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 09 November 2018, 22:36:03
 Bij de partij onderdelen, die ik laatst gekocht heb, zat ook een lager voor de pook en een aantal poken. Samen met Marc heb ik het lager gemonteerd. Het was nog een exemplaar met 4 gaten. Bij een van de gaten heb ik een stukje weggeknipt, zodat het monteren wat soepeler ging. Na enig gepuzzel met verschillende poken hebben we gekozen voor een pook met een hele bol.

Bij het testen kregen we haar niet in de achteruit versnelling  ???. Blijkt, dat we de pook moeten optillen, om de achteruit te kunnen kiezen. Dit ging voorheen vanzelf. Bij een verkeerslicht werd dan niet zelden de achteruit aangedaan, voordat ze in de eerste versnelling pakte. ( gelukkig nooit in de verkeerde versnelling opgetrokken).

Dus weer een stukje veiliger op de weg.

Groet, Willem


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 17 December 2018, 00:22:36
Al enige tijd heb ik gemerkt, dat ik ergens koelwater kwijt raakte. Nu ben ik er achter gekomen, mede door een collega, dat de waterpomp lekt. Geen probleem dacht ik. Er zit nog een waterpomp bij mijn onderdelen. Deze tevoorschijn gehaald, door mijn zoon een nieuwe pakking laten snijden. De v-snaar verwijderen, de vin en poelie verwijderd. Koelslangen los. Oude pomp los. Nieuwe pomp erin. Koelslangen weer vast.... he, hier mis ik een aansluiting  ???. Vlug een dikke bout gezocht op zolder en hiermee de aansluiting naar de kachel mee afgedopt. Zo kan ik weer verder. Op een Duits forum eens gelezen dat de vin ook verkeerd om gemonteerd kan worden. Dus maar weer de zoek functie van dit geweldige forum gebruikt. En jawel hoor. Martin had ook hier weer mooie foto's van gemaakt. De vin van mij zat voorheen verkeerd om. Ook had mijn oude pomp drie bevestigings gaten en de nieuwe vier. De vin had al vier gaten, daar had ik voorheen twee gaten bij geboord, zodat deze paste op mijn oude waterpomp. Maar mijn poelie nog maar drie. Hier ook maar drie gaten bijgeboord, zodat deze ook zou passen. Dus de poelie en de vin (in de goede richting) geprobeerd te plaatsen. Maar hierbij zit de radiateur in de weg. Dan die er ook maar uit. Vlug de vin er op, radiateur, slangen en niet te vergeten, de v-snaar. Koelvloeistof erin, starten en even gekeken. Vloeistof peil bleef netjes. Nu een slang met een aftakking op de kop zien te tikken en we kunnen weer vooruit.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Jeroenvans op 17 December 2018, 17:19:03
de extra aansluiting op de pomp is van een c-kadett of later. bij een b zit de aansluiting in de onderste radiator slang.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 17 December 2018, 19:40:30
Tja, vanmorgen lag er weer koelvloeistof onder de Kadett. Dus maar een nieuwe bestellen. Meteen maar eentje van de Kadett C.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 18 December 2018, 22:36:39
Vandaag ongeveer 16 km gereden (op en neer naar het werk), met een kan extra koelmiddel. Geen grote verliezen van koelvloeistof gezien. Zal het dan toch nog meevallen?

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: daddyphilipsen op 19 December 2018, 00:55:09
Het enige echte zwakke punt van alle modellen kadetten (B,C,D,E Manta/ascona A,B en corsa A,B allen met de ohv motor) buiten het roesten ( dat doen alle opels helaas erg graag) om is de waterpomp. Die dingen vreten waterpompen.
De enige manier om wat langer met een waterpomp te kunnen doen is om de v-snaar zo slap te zetten dat deze net maar dan ook net niet slipt met alle gebruikers van stroom aan.
Zet je de v-snaar wat te strak dan kun je zo maar elke 30.000km een waterpomp moeten vervangen.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 19 December 2018, 10:38:50
Dat is een goede tip. Om de v-snaar te spannen trek ik de dynamo naar het rechter spatbord. Ik zorg ervoor dat ik de snaar ongeveer de dikte van de snaar kan indrukken. Ben altijd bang dat deze gaat slippen.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: daddyphilipsen op 20 December 2018, 00:20:56
Ik vervang liever een keer vaker een v-snaar van een paar euro als een waterpomp die en meer kost en een heel stuk meer werk is. :P


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Sideburn op 20 December 2018, 12:37:24
Ik heb al heel wat OHV motoren gereden maar nog nooit een waterpomp moeten vervangen. Met één hand en een hamer als hefboom de snaar spannen en met de andere hand de bout vastdraaien.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 10 Februari 2019, 13:15:56
Kleine update  ;D. Heb via marktplaats een aantal onderdelen gekocht. Waaronder een redelijk stuur, bijna elk stuur is beter dan mijn stuur. Nu heb ik het plan opgepakt om mijn oude stuur te bekleden met leer. Dit had ik nog liggen. Nu nog op mijn garen wachten. Daarna kan ik, met de handleiding van Martin aan de slag. Dit kan nog wel even duren, voordat het een vervolg krijgt.

Vanwege het koude weer een paar weken terug, heb ik toch maar een aftakking op de slang vanaf de onderste radiateuraansluiting naar de waterpomp (nog dezelfde waterpomp, die ik erin heb gezet en ik dacht dat ze ook lek was ;). Een stuk koelslang gehaald bij een sloper in de buurt, deze op een stuk PVC pijp, met een slangpilaar, geperst en op de waterpomp. In eerste in stantie dacht ik ook nu weer, verdorie, het lekt. Maar nu na een paar weken rijden, geen verlies van koel water. En de kachel werkt ook weer. Jippie, dit is weer een aardige noodoplossing. Gelukkig zit er bij mijn laatste onderdelen ook een slang met een originele aftakking. Van de zomer deze slang maar eens monteren. Ziet er in ieder geval origineler uit, dan mijn hobby oplossing.

Verder heb ik een mede forumlid, gevonden die mij helpt bij de 2 plekken, waar lassen op korte termijn nodig is. Dan hoef ik me daar ook geen zorgen meer over te maken.

Mijn achterbumper begint redelijk wat roest plekjes te vertonen. Vorige week alles weggepoetst met de oude commadant. Nu na een paar regenbuien weer vol roestvlekken. Kan ik na een poetsbeurt de bumper ontvetten en in de blanke lak spuiten? Iemand ervaring?

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: 19Willem71 op 03 September 2019, 19:31:39
Weer een kleine update. Aan gezien het rijden in de Joyride 3 geweldig is .... ;D ;D

Maar toch. Al vanaf het begin dat ik op de weg kom heb ik het geviel gehad dat ze af en toe inhield, of een slag miste. Af en toe vermoede ik ook back fires. Zondag toch maar eens een lampje aan de ontsteking gemaakt. Met de informatie uit het forum kan het niet fout. Maar dan dien je wel een lampje in te zetten die het doet. Maar dat terzijde. Met het lampje bleek dat de ontsteking  te laat stond. Dus zo goed mogelijk op 0 graden gezet. Boel weer vast gezet en gemonteerd. Korte proefrit gemaakt en jawel boor het lijkt beter te gaan. Effe de maandag afwachten. Dus vol ongeduld op maandagmorgen de auto in, starten en meteen lopen. Dat was de laatste tijd wel anders  :(. Onderweg geen rare dingen gevoeld. Ook niet op de thuis reis. Hopelijk is dit het euvel geweest.

Misschien dat ik binnenkort met mijn 1100 motor verder kan. Zodat er weer een leeftijds origineel  blok in deze Kadett kan komen.

Groet, Willem.


Titel: Re:03-61-RD / Joyride 3
Bericht door: Olaf op 04 September 2019, 06:48:02
Hoi Willem,

Mooi dat je kadett fijner loopt. Ik wil je adviseren om eens te gaan kijken naar een stroboscoop lamp, dit is echt ideaal om je kadett fijn af te stellen. Nieuw zijn ze niet eens zo duur meer, en 2e hands op marktplaats staan er meestal ook wel wat.

Groeten Olaf